Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Неочаквано: Глобален елит укрил 13 трилиона паунда данъци

Няма такова нещо като "преливен ефект", когато става дума за пари.  Тъй като най-богатите от нас, съставляващи 0.001%, не вярват в изобилието и трупат богатството си в офшорни сметки...



Глобален супер-богат елит е използвал пропуски в трансграничните данъчни правила, за да скрие извънредно 13 трилиона паунда богатството в офшорни зони - или колкото американския и японския БВП, взети заедно - според изследване, поръчано от данъчната група Tax Justice Network.

Джеймс Хенри, бивш главен икономист в консултантската компания McKinsey и експерт по данъчните убежища, състави най-подробните до сега оценки за размера на офшорната икономика в нов доклад, “Цената на офшорките преразгледана”, издаден изключително за Observer, писа Guardian.

Той показва, че най-малко 13 трилиона - може би до 20 трилиона - паунда са изтекли от десетки страни в тайни юрисдикции като Швейцария и Каймановите острови с помощта на частни банки, които се борят за привличане на активите на т.нар. “индивиди с висока нетна стойност”.

Тяхното богатство, както Хенри се изразява, е "защитено от високо платен, трудолюбив орляк от професионални фактори в частното банкиране, правни, счетоводни и инвестиционни индустрии, които се възползват от глобалната икономика, която става все по-безгранична и по-безпрепятствена".

Така, вместо да "рециклират" богатството си обратно в икономиката ... вместо да платят своя дял от данъците за намаляване на националните дефицити ... те спират потока на изобилието да не върви към гражданите и го пренасочват към "защитени офшорни банкови институции" ... всичко това от страх да не загубят милиарди и трилиони. 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!