Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Необичайна бизнес стачка се разпространява в китайските градове

Затворени магазини предимно в Североизточен Китай. Бизнесите затварят, за да избегнат това, което описват като изнудване от длъжностни лица.
Затворени магазини предимно в Североизточен Китай. Бизнесите затварят, за да избегнат това, което описват като изнудване от длъжностни лица. (Weibo.com)

В началото на миналата седмица, под прикритието на "Здраве, безопасност и проверки за борба с пиратството", град Шенянг (Shenyang) в североизточен Китай започна кампания за писане на глоби, която принуди масово затваряне на бизнеси. Оттогава подобни кампании се разпространиха и в други североизточни градове, включително Шуангляо (Shuangliao) и градове в провинциите Шандонг (Shandong) и Ухан (Wuhan)... 
 
Страхувайки се от изненадващи проверки и глоби, много фирми затвориха вратите си.
 
Кампанията, разглеждана просто като изнудване от местните жители, е насочена към всички в Шенянг, от собственици на бизнеси до пътници в градския транспорт, в опит да се съберат финансови средства за домакинстването на 12тите Национални игри на Китай през 2013 г., според Кайшин (Caixin), финансово списание в Китай. Шенянг, столицата на провинция Ляонинг (Liaoning), се опитва да събере 25.8 млрд. юана ($ 4 млрд.) за изграждане на 40 нови спортни обекта, според публикация на Ляонинг Дейли.
 
Едно от обвиненията за притежаване на фалшифицирани стоки е било насочено към Лиу Зешенг (Liu Zesheng), вицепрезидент на отдела за човешки ресурси на медийна компания в Ухан. Тя публикува на китайската микроблогова мрежа Sina Weibo следното: "Пристигнах в Шенянг тази сутрин, не можах да намеря такси на летището, така че трябваше да взема автобуса. По време на пътуването петима души от Бюрото за борба с фалшифицирането започнаха да инспектират хората в автобуса. Те казаха, че моят iPad е фалшив. Аз им показах касовата бележка от магазина на Apple в Токио, но те настояваха, че касовата бележка не е била нотариално заверена от консулството, така че е невалидна и се опитаха да конфискуват моя iPad. Аз спорих сериозно с тях, но в крайна сметка трябваше да им платя 1000 юана [$ 157]. "
 
Друга жертва на кампанията е описана от нетизен: "Стар дядо, продаващ тофу на улична сергия, бе глобен 10 000 юана [$ 1 570]: това са 10 000 парчета тофу, колко месеца ще трябва да стои там и да продава, за да компенсира тези загуби?!"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!