Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Видео: Растящите камъни трованти - невероятни феномени или нещо друго?

Растящите камъни трованти
Растящите камъни трованти. Снимка: travel-in-romania.com

Трудно е да си представим, че камъните наистина може да растат, но тези камъни изглежда да са живи!...
 

В малкото румънско селце Костести (Costesti) има поразителни и мистериозни камъни, наречени трованти, за които се смята, че са “живи”. Тровант е геоложки термин, използван често в Румъния. Той означава циментиран пясък.
 
Това, което прави тези трованти уникални и мистични, е че се възпроизвеждат след като са влезли в контакт с вода.
 
След силен дъжд камъните растат, започващи от 6-8 милиметра и завършващи с 6-10 метра.
 
Това е наистина забележително!
 
И точно като прочутите камъни в Долината на смъртта в Калифорния, тровантите често се придвижват от едно място на друго.
 
Учените смятат, че камъните се увеличават по размер поради високото си съдържание на различни минерални соли, които са под тяхната черупка.
 
Но въпреки усилията си учените не са успели да излязат с логично обяснение защо камъните имат разклонения, които напомнят на корени. Ако бъдат прерязани, напречният им разрез има пръстени, точно както при дърветата. Тези камъни имат поведение на живи същества с неорганичен произход.
 
Необичайните свойства на тези камъни са известни на местните жители от преди повече от 100 години, но те не им обръщали особено внимание. Камъните били често използвани за строителни материали и надгробни паметници. Сега тровантите са вече защитени от закона.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!