Бизнеси стачкуват срещу рекет на правителството

Бизнес район на Шенянг е град-призрак.
Бизнес район на Шенянг е град-призрак. (Liu Siyu/Weibo.com)

Бизнеси в Шенянг (Shenyang), Китай, са затворени повече от две седмици в опит да избегнат несправедливи проверки и възможни тежки рекет-глоби...Големи суми пари са необходими за инженерни проекти в Шенянг, за подготовка за Националните игри, които са насрочени за следващата година. Налице е ширещ се слух, че местните власти събират тези средства от местни фирми като рекет, използвайки изфабрикувани такси за незаконно лицензиране, фалшифицирани стоки и фантомни служители.

След като е избрала да се съпротивлява пасивно, бизнес общността в Шенянг започна тиха стачка. Акт на неподчинение предизвика дебати онлайн.

Нетизен под името "Вълна след вълна" писа на 6 август, че много магазини в град Шенянг са затворени, за да се избегнат фалшивите проверки от Обществена сигурност. Друг местен жител публикува, че град Шенянг е станал почти "призрачен град".

Тези анонимни публикации са потвърдени от Лиу Шию (Liu Siyu), свързан с Детския фонд на ООН, който в блога си от 6 август пише, че квотата за глоби е била издадена от местна агенция за бизнес, поради липса на средства за игрите. Както и че страхувайки се от прекомерни и несправедливи глоби, много фирми са затворили вратите си.

Бизнес район на Шенянг е призрачен.
Бизнес район на Шенянг е призрачен. (публикувано от местен жител на QQ.com)

Напоследък на много компании са били наложени подобни рекет-глоби в градовете Чаоджоу, Шанту, Шенянг и Далиан (Chaozhou, Shantou, Shenyang, Dalian). Жителите очакват да се появят още схеми за печелене на пари от страна на властите преди края на годината.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!