Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бизнеси стачкуват срещу рекет на правителството

Бизнес район на Шенянг е град-призрак.
Бизнес район на Шенянг е град-призрак. (Liu Siyu/Weibo.com)

Бизнеси в Шенянг (Shenyang), Китай, са затворени повече от две седмици в опит да избегнат несправедливи проверки и възможни тежки рекет-глоби...



Големи суми пари са необходими за инженерни проекти в Шенянг, за подготовка за Националните игри, които са насрочени за следващата година. Налице е ширещ се слух, че местните власти събират тези средства от местни фирми като рекет, използвайки изфабрикувани такси за незаконно лицензиране, фалшифицирани стоки и фантомни служители.

След като е избрала да се съпротивлява пасивно, бизнес общността в Шенянг започна тиха стачка. Акт на неподчинение предизвика дебати онлайн.

Нетизен под името "Вълна след вълна" писа на 6 август, че много магазини в град Шенянг са затворени, за да се избегнат фалшивите проверки от Обществена сигурност. Друг местен жител публикува, че град Шенянг е станал почти "призрачен град".

Тези анонимни публикации са потвърдени от Лиу Шию (Liu Siyu), свързан с Детския фонд на ООН, който в блога си от 6 август пише, че квотата за глоби е била издадена от местна агенция за бизнес, поради липса на средства за игрите. Както и че страхувайки се от прекомерни и несправедливи глоби, много фирми са затворили вратите си.

Бизнес район на Шенянг е призрачен.
Бизнес район на Шенянг е призрачен. (публикувано от местен жител на QQ.com)

Напоследък на много компании са били наложени подобни рекет-глоби в градовете Чаоджоу, Шанту, Шенянг и Далиан (Chaozhou, Shantou, Shenyang, Dalian). Жителите очакват да се появят още схеми за печелене на пари от страна на властите преди края на годината.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!