Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля Иванов, Великая Эпоха

"Да се наричат ченгуаните бандити е обида за бандитите"

Уличен търговец държи за крака градски инспектор, от когото е бил пребит.
Уличен търговец държи за крака градски инспектор, от когото е бил пребит. Провинция Шанси. Юли 2012 година. Снимка: weibo.com

Много китайски Интернет потребители предлагат да се изпратят тези снимки на международен конкурс за фото есе, казвайки, че те са представителни за "същността" на китайската действителност днес...



Миналата седмица Чуй Шуйли, кореспондент на публикацията "Huashanbao", е бил по работа в околностите на Ченгду, провинция Шанси. Там случайно е видял на улицата човек, който седи на земята и здраво държи за крака градски инспектор. Журналистът не могъл да отмине тази сцена с безразличие, затова разучил за станалото и направил няколкото гротескни снимки.

Оказало се, че мъжът на име Лу Шюеюан е уличен продавач. В края на май градски инспектори са конфискували електронната му везна и са го отвели със себе си. В офиса на инспекторите са му нанесли тежък побой.

След това Лу подавал жалби до полицията за стореното, но тя не отговаряла на жалбите му. Така, когато разпознал един от най-злобните инспектори, които го били, той просто се хванал за крака му и не го пускал, настоявайки за справедливост.

Този път се разминало без физическо насилие, като журналистът успял да ги убеди да отидат в офиса и да обсъдят всичко спокойно.

Когато за този случай писали няколко местни медии, началникът на градските инспектори заявил, че човекът в униформата на снимката е просто шофьор в една от техните служби, и че в случая е пушел, за да "се успокои".

Уличен търговец държи за крака градски инспектор, от когото е бил пребит.
Уличен търговец държи за крака градски инспектор, от когото е бил пребит. Провинция Шанси. Юли 2012 година. Снимка: weibo.com

В същото време началникът заявил, че тези снимки са "предварително планирана атака със зъл умисъл".

По-късно авторът на снимките казва в своя микроблог, че от 19 юли градският инспектор от снимката е уволнен. А за обвиненията срещу него в зъл умисъл журналистът пише: "Дори не си и представях, че от управлението на градските инспектори могат да бъдат толкова безсрамни. Бих искал да ми представят доказателство за моя зъл умисъл, който както твърдят съм планирал предварително".

Той също така каза, че персоналът на Службата на градските инспектори, начело със заместник-началника, го поканили на вечеря, но той отказал, знаейки как може да завърши всичко това.

Градски инспектори-жени, които патрулират улиците с тежки тояги.
Градски инспектори-жени, които патрулират улиците с тежки тояги. Юли 2012 година. Снимка: weibo.com

Градските инспектори (ченгуан) в Китай отдавна са си спечелили лошото име на "бандити в униформа". Те често пребиват брутално хората по улиците за неправилно паркиране на велосипеди, продажба на стоки и така нататък. Техните жестоки действия често предизвикват възмущение у минувачите, което води дори до масови протести.

Тази новина предизвика разгорещена дискусия сред китайските Интернет потребители. Мнозина вярват, че това не е шофьор, а обичаен градски инспектор,и предлагат всички ченгуани да бъдат изпратени на спорните с Япония острови Дяоюидао.

Някои се подиграват с широко разпространеното в Китай изявление на комунистическите власти, че това е организирано от чуждестранни реакционни сили, които са накарали този човек да хване инспектора за крака точно когато оттам уж случайно минавал журналист.

Някои дори пишат, че "да се наричат ченгуаните бандити е обида за бандитите".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!