Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля Иванов, Великая Эпоха

Китай: Властите тайно кремират труп

Жителка на Вътрешна Монголия и последовател на преследваната от режима на комунистическата партия медитативна практика Фалун Гонг умира шест седмици след последното си арестуване. Без съгласието на роднините властите кремират бързо тялото й и отказват законна компенсация на нейните малки деца и възрастни родители, защото роднините й са изложили информация за инцидента в Интернет...

 
Уанг Шя е живяла в района на Линхе, град Бая-нур. На 27 април тя е арестувана за пореден път и е отведена в местното полицейско управление. За по-малко от месец и половина в ареста Уанг изведнъж развива остра бъбречна недостатъчност и изпада в кома, по съобщение от охраната на затвора.  

Уанг Шя. minghui.org

На 15 юни тя умира на 38 годишна възраст. Уанг оставя две малки деца, съпруг и възрастни родители.

Роднини на Уанг казаха, че са отказали да подпишат документи за посочените по-горе причини за нейната смърт и са настояли да се извърши аутопсия. Те са поискали също от централната Районна болница да им предостави смъртен акт на Уанг, но болничната администрация тясно сътрудничила на службите за сигурност и не им го предоставила.

На 19 юни роднините на Уанг се жалвали в градското управление за обществена безопасност. Там ги приел началникът на един от отделите, на име Ма Кенбао, който официално им дал отговор, състоящ се от три точки: 1. Уанг Шя е умряла от болест (роднините смятат, че от изтезания); 2. Смъртният акт на Уанг няма да се предоставя на семейството (не са обяснени причини); 3. Компенсации няма да се изплащат на двете й невръстни деца нито на възрастните й родители живеещи в бедност, тъй като информацията за смъртта на Уанг е вече широко разпространена в Интернет, включително и в чужбина; ще бъде изплатена само сума за погребението на Уанг в размер на 20 хиляди юана ($ 3100).

Властите не са дали отговор на искането на роднините за провеждане на аутопсия на трупа на Уанг, а на 5 юли нейният труп е бил тайно кремиран без съгласието на семейството. По този начин, според роднините на Уанг, са унищожени всички доказателства за престъпленията на полицията.

"Живеем в цивилизован свят, но в нашата страна все още стават такива неща. Животът на обикновения човек не струва и стотинка. Можем само да се молим на Небето да ни даде шанс за правосъдие по отношение на Уанг. Също така се обръщаме към международната общност и правозащитните организации с молба да ни подкрепят с правна помощ"- каза съпругът на починалата.

Пекински адвокат с фамилното име Джия каза за кореспондент на Epoch Times относно ситуацията от гледна точка на законите на Китай: "Ако човек почине в затвора, неговите роднини имат право да поискат смъртен акт и аутопсия. При отказ за извършване на аутопсия и при кремация на тялото без съгласието на роднини се предвижда търсене на административна отговорност. След смъртта в ареста държавата трябва да изплати обезщетение от над 600 000 юана ($95 000), а също така трябва да отпусне посмъртна издръжка на малолетни деца и възрастни родители".

От тази експертна информация става ясно, че законите в комунистическата страна си остават само на хартия, особено когато става въпрос за неудобни за управляващия режим хора.

Според Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг (WOIPFG) по-рано Уанг Шя многократно е подлагана на преследване от управляващия комунистически режим, затова, че практикува Фалун Гонг.

През 2002 г. тя е осъдена на седем години затвор. В резултат на изтезания в ареста нейното здраве се е влошило значително и когато лекарят в затвора казал, че й остават само 2-3 дни живот, администрацията решава да я освободи предсрочно, за да не носи отговорност за нейната смърт. Така на 29 юли 2004 година тя е изпратена у дома си, за да умре там.

Но при завръщането си в къщи Уанг възобновява активно практикуването си на Фалун Гонг и здравето й започва да се възстановява. Тя не само не умира, но и бързо се възстановява напълно.

На 15 март 2011 г. тя е отново арестувана и изпратена в център за задържане в Хангин-Хоучи, където е била подложена на мъчения и издевателства.

Медитативната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) придобива голяма популярност в Китай през 90-те години поради силно позитивния си ефект върху здравето на хората. Скоро след това управляващият режим в страната, начело с Джянг Земин по това време, открива, че броят на поддръжниците на това движение е 70-100 млн. души, което надхвърля броя на членовете на управляващата комунистическа партия. В същото време популярността на Фалун Гонг продължава да расте. Така през 1999 г. Джянг Земин обявява Фалун Гонг за незаконен в Китай. Репресиите и преследването на Фалун Гонг все още продължават, придружени от арести, затвори и изтезания, които в някои случаи водят до смърт.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!