Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джак Филипс, Epoch Times

Китайската цензора с още по-строг онлайн контрол

Интернет бар в Пекин
Интернет бар в Пекин. (Liu Jin/AFP/Getty Images)

Китайски медиен регулатор в нов ход нареди, че всички сайтове в Китай трябва да цензурират и гледат предварително всички видеоклипове, с цел по-силно ограничаване свободата на изразяване на нетизените. Анализатори предполагат, че този ход може да е предназначен да предотврати онлайн разпространението на кратки видеоклипове, направени с преносими устройства, или кратки документални филми по чувствителни политически въпроси...



Държавното управление за Интернет информация и Държавната администрация за радио, кино и телевизия са издали постановлението, казвайки, че китайските видео хостинг услуги, включително популярния сайт Youku, ще носят отговорност, ако не успеят да се цензурират сами.

В писмен отговор на китайски репортери, медийният регулатор заяви, че цензурата е необходима, за да се ограничи "вулгарното съдържание".

Наблюдатели обаче я виждат повече като въпрос на политически контрол. Тъй като твърде малко детайли са оповестени, на властите им е фактически позволено да "ликвидират всичко, което не им допадне", което може да включва видео клипове, осмиващи управляващата Китайска комунистическа партия, или докосват други теми, смятани за политически чувствителни.

Цензурата на видео вече е обичайна практика в Китай, но изискването съдържанието да се проверява стриктно преди да се публикува ще означава, че видео-сайтовете ще трябва да работят здраво, за да не излязат от рамките на пропагандните изисквания.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!