Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Десет главоблъсканици (2/10) Босненските пирамиди

Босненските пирамиди. Наречената от Османагич "Пирамида на Слънцето".
Босненските пирамиди. Наречената от Османагич "Пирамида на Слънцето". (forum.xcitefun.net)

Семир Османагич (американски инженер-геолог и археолог) смята, че е открил в Европа най-голямата досега в света пирамида. Пирамидата, или комплексът от пирамиди, се намира до градчето Високо, североизточно от столицата Сараево, Федерация Босна и Херцеговина...



Как се стига до това откритие? То е било пред очите на всички и то от доста дълго време, но пръв Османагич изтъква изключително правилната за природна форма геометрия на хълма до селището Високо. Правилната пирамидална форма още повече се откроява при наблюдение от въздуха.

Под слоеве пръст са открити каменни, или както твърди Османагич, „бетонни“ структури. Османагич предполага, че пирамидалният комплекс е изграден между 12 000 и 500 г. пр. Хр..

Наречената от Османагич „Пирамида на Слънцето“ е с внушителни размери - височина 220 м. и страна на основата към 360 м.. За сравнение най-високата от известните до сега пирамиди на сушата, тази в Гиза, Египед, е висока 138.8 м..

Някои учени са скептични, че става дума за пирамида, други са на обратното мнение. За българите е хубаво, че който няма възможност да отиде до Централна Америка, Египет или Китай, за да види пирамида може просто да отскочи до Босна и да види с очите си какво всъщност е открито в Археологически парк „Босненска долина на пирамидите“.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!