Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля Иванов, Великая Эпоха

Една трета в Китай работят повече от 10 часа на ден

Една трета от работниците и служители в Китай работят над 10 часа на ден.
Една трета от работниците и служители в Китай работят над 10 часа на ден. Фото: Cancan Chu/Getty Images

Работният ден на китайските работници и офис служители е средно 8,66 часа, но 30,3% от тях работят над 10 часа на ден. Най-дългият работен ден е 16 часа при законни 8. Често допълнителното работно време се заплаща по-евтино или въобще не се заплаща...
 
 

Тези данни са резултати от анкета, проведена в цялата страна от Центъра за социални изследвания на Пекинския институт, твърди китайският вестник Gunzhen Daily ("Работнически ежедневник").
 
В репортажа се казва, че по принцип извънредните часове са широко разпространени в Китай в чуждестранни предприятия и фирми. По-голямата част от извънредния труд не се заплаща допълнително.
 
Много от анкетираните казват, че са принудени да работят допълнително, защото в противен случай могат да загубят работата си или възможността за кариера. 
 
Лун, служител на фирма в Пекин, която предоставя счетоводни услуги, каза, че ако работният ден продължава до 21 ч., това се смята за добър късмет. Често те работят и до 1 или 2 ч. през нощта, а дори и до сутринта, и то целият екип.
 
Във връзка с извънредния труд Лун заяви, че всичко зависи от клиента. Ако клиентът е държавно предприятие, тогава заплащането е 2-3 пъти по-голямо, а ако статусът на клиента е невисок, тогава всичко се плаща като нормален работен ден.
 
Дин, служител на голяма Интернет компания с чуждестранен капитал, съобщи, че 2-3 часа извънреден труд на ден са нещо обикновено, и че тази "култура на извънреден труд" в областта на Интернет услугите в Китай е широко разпространена. Тези часове се заплащат по обикновени цени.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!