Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Луо Я, Epoch Times

Деца протестират: "Искам да ходя на училище!"

Група от малки деца протестира пред районната Комисия по образованието във Фенгтай, Пекин на 13 юни, седейки на столчета и викайки: "Искам да ходя на училище".
Група от малки деца протестира пред районната Комисия по образованието във Фенгтай, Пекин на 13 юни, седейки на столчета и викайки: "Искам да ходя на училище". (Weibo.com)

В Пекин десетки малки деца организираха седящи протести пред сградата на Комисията по образованието, настоявайки да им бъде разрешено да ходят на училище. Шест полицейски коли и 20 служители са били изпратени на мястото...


 
Децата, на възраст между 5 и 9 години, са от друг район. Тяхното училище е било разрушено и близките училища отказват да ги вземат. Така те протестират в продължение на няколко дни през миналата седмица, седейки на малки столчета, държейки банери и викайки: "Искам да ходя на училище!".
 
Техният протест е блокирал улицата пред Комисията по образование на район Фенгтай (Fengtai) в Пекин. В сряда, 13 юни, особено големият брой деца е привлякъл вниманието на полицията, която е конфискувала банерите им и други материали, а по-късно е арестувала родителите на децата.
 
Служител от Комисията по образованието публикува снимки от протеста на децата в интернет и каза, че шест полицейски коли и 20 служители са били изпратени на мястото.
 
Източник от охраната в Пекин потвърди съобщението на своя блог. Той каза, че в сряда следобед десетки деца са се присъединили към седящия протест и когато полицията арестувала родителите, децата плачели.
 
Никой от Комисията по образованието не е излязъл да разговаря с децата. Но китайските нетизени обърнаха внимание на случилото се. Някои казаха, че инцидентът е заради огромната пропаст между бедни и богати в Китай, и провала на социализма.
 
Миналата година властите са принудили закриването на училища за хиляди деца на бедни работници мигранти в Пекин. Между юни и август 2011 г. близо 30 училища за деца на работници мигранти в Пекин са получили уведомления за затваряне. Според по-ранна публикация на Epoch Times, около 30 000 ученици са били засегнати от затварянията.
 
Въпреки, че китайският режим е обещал да осигури девет години основно образование за всички граждани, децата на работниците мигранти от селските райони без разрешителни за пребиваване в градовете не могат лесно да посещават държавни училища. Те са длъжни да плащат няколко пъти повече в сравнение с местните жители, за да се запишат в обществените училища. Затова работниците мигранти са прибегнали до формиране на частни училища да образоват децата си, като над 300 такива училища са установени само в Пекин.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!