Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Силното БВП не се яде

Китайската земя губи плодородие

Китайски фермери бдят над своята област по време на прибиране на реколтата. Официалните статистики показват, че над 10% от обработваемата земя в Китай е замърсена.
Китайски фермери бдят над своята област по време на прибиране на реколтата. Официалните статистики показват, че над 10% от обработваемата земя в Китай е замърсена. (STR/AFP/GettyImages)

Статистика от китайското Министерство на земята и ресурсите разкрива, че неустойчивите земеделски практики, като свръх наторяване и употреба на пестициди, изчерпват плодородието на обработваемата земя в Китай и тъй като условията се влошават това може скоро да се почувства в снабдяването с хранителни продукти...
 
В плодородния чернозем в Североизточния черноземен район се произвежда 30% от зърнодобива на Китай, което осигурява повечето от ориза и царевицата на нацията. Но слоят на този чернозем е намалял от над 1 м. дълбочина през 1960 г. до около 23 см. в момента. Органичната материя в почвата е спаднала от 12% на 2% , като 85% от почвите в региона са вече бедни.
 
За да се формира малко над 1 см. пласт от чернозем са необходими близо 100 години, така че на Китай ще отнеме близо 1000 години, за да възвърне Североизточния черноземен регион обратно до предишното му състояние, каза Ху Руишуан (Hu Ruixuan), ръководител на Станцията за почви и торове на провинция Хейлонгджянг (Heilongjiang) за Economic Information.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!