Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Великая Эпоха (Epoch Times)

Партиен вестник призна, че в Китай няма условия за изкореняване на корупцията

Корупцията в Китай, не може да бъде изкоренена.
Корупцията в Китай, не може да бъде изкоренена. Снимка: AFP/Getty Images

Само в провинция Шандонг за последните пет години са заведени 50 хил. наказателни дела, свързани с корупция. Броят на подобни дела в Китай нараства с всяка година, но и корупцията става все по-голяма...

Големият брой корупционни дела, многобройните арести на партийни чиновници „нарушили дисциплината”, както и наказанията и пожизнените присъди, които стигат дори до висшите кадри на партията, могат да създадат впечатление, че такъв проблем в Китай не съществува и че е унищожаван още в зародиш.

В частност, много хора в Русия дори призовават да се използва „ефективният китайски опит в решаване на проблема с корупцията”. Но в действителност големият въпрос е дали наистина управляващият в Китай комунистически режим има опит в справянето с този огромен проблем.

Активната „борба с корупцията” в Китай продължава вече повече от три десетилетия, но за това време тя не само, че не е била изкоренена, а дори се е увеличила. Дори партийните говорители открито признават, че пагубното влияние на нравственото разлагане на държавните служители е основната заплаха за стабилността на партията и развитието на страната.

На 29 май 2012 г. официалните китайски медии съобщиха, че по данни от състоялият се в Шандонг партиен конгрес в периода от юни 2007 до април 2012 година в провинция Шандонг са били заведени 51 508 дела, свързани с корупция. От тях 10 774 са свързани с огромни корупционни скандали, в резултат на което са били арестувани 78 правителствени чиновници и 734 чиновници от областната администрация.

Един от най-корумпираните чиновници в провинцията е Хуан Шен, бивш заместник губернатор, наричан още „Хуан 300 милиона”. Този чиновник е взел подкупи и незаконно е присвоил държавни средства на стойност 9 млрд. щатски долара. Той притежавал 46 любовници и имал 46 апартамента за всяка една от тях. Освен това цялото му семейство е имигрирало в чужбина.

Самите власти, макар и не пряко, вече признават, че не са способни да се справят с проблема.

На 29 май партийното издание Global Times публикува статия, в която се казва, че в Китай няма достатъчно условия, за да се реши проблема с корупцията, който на свой ред създава заплаха за развитието на китайското общество.

„Корупцията не е проблем, който може да се реши чрез обикновена конфронтация или промяна. Невъзможно е в Китай да се изкорени корупцията, но поне може да се направи така, че да се контролира до приемливо за народа ниво”, пишат авторите на статията.

Сред основните причини за тази ситуация изданието посочва „твърде ниските официални заплати на държавните чиновници” и заявява, че ако заплатите се увеличат „общественото мнение няма да го приеме”.

В края изданието призовава народа да влезе в положение на чиновниците и да „разбере тяхната ситуация”.
По рано, на 26 март, китайският премиер Уен Джябао заяви на заседание на Държавния съвет, че най-голямата опасност за управляващата партия представлява корупцията и ако този проблем не бъде решен е възможно да се промени характера на политическата власт в страната.

Според специалиста по въпросите за Китай Ши Дзаншан, изданието Global Times не е посочило истинската причина за растящата корупция в страната.

„Корупцията в Китай безчинства, тя е запълнила всяко кътче на страната. Истинската причина за този проблем, която не е спомената от Global Times, е че в Китай липсва ефективен механизъм за контрол на действията на чиновниците, както и твърдо желание за изкореняване на това явление”, - каза Ши в интервю за Epoch Times.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!