Следвайте "Буднаера" в Телеграм

От Лянг Шин, Янг Шуе, Epoch Times

Китайски лидери прехвърлят активи в чужбина

Китайските лидери Луо Ган, У Гуандженг, Джя Чинглин, У Банггуо, Ху Джинтао, Джянг Земин, Уен Джябао, Зенг Чингхонг и Ли Чангчун на 17-тия партиен конгрес на Китайската комунистическа партия във Великата зала на народа, 21 октомври 2007 г., Пекин.
Китайските лидери Луо Ган, У Гуандженг, Джя Чинглин, У Банггуо, Ху Джинтао, Джянг Земин, Уен Джябао, Зенг Чингхонг и Ли Чангчун на 17-тия партиен конгрес на Китайската комунистическа партия във Великата зала на народа, 21 октомври 2007 г., Пекин. (Guang Niu/Getty Images)

След като Бо Шилай (Bo Xilai) бе отстранен от всичките му постове, огромните задгранични активи на семейство Бо се превърнаха в гореща тема. Ченг Шяононг (Cheng Xiaonong), икономист и бивш съветник на сваления партиен лидер Джао Зиянг (Zhao Ziyang), заяви, че въобще не е трудно за партийни служители да прехвърлят активи в чужбина. Някои трансфери може да се извършат дори в рамките на половин час...
 
Британският Daily Mail, съобщи, че съпругата на Бо Шилай Гу Кайлай (Gu Kailai) е собственик на апартамент в Южен Кенсингтън, струващ 1,5 милиона британски паунда (2,4 милиона щатски долара).
 
Според Daily Mail Гу Кайлай е сключила сделка с британска фирма за внос на гигантски хелиеви балони в Китай. Сделката включва контрабанда на 200,000 британски лири от Китай за финансиране на образованието на сина й Бо Гуагуа (Bo Guagua) във Великобритания.

Японският Yomiuri Online, цитира партийни източници да казват, че Бо Шилай е заподозрян в получаването на най-малко един милиард юана ($ 158 милиона) под формата на подкупи.

Ченг Шяононг каза пред New Tang Dynasty TV, че корумпираните партийни служители имат много канали за прехвърляне на активи в чужбина.
 
Според Ченг много държавни служители получават подкупи, но парите никога не отиват в Китай. "Например, Бо Шилай поръча оборудване от чужбина и иска рушветите да се изпращат на негова сметка в чужбина. Никой не може да каже дали сумата идва от Китай или от чужбина."
 
"Корумпираните служители могат да се скрият под предтекста на бизнес отношения. Например, едно предприятие иска да закупи част от оборудването на чуждестранна фирма. Може би това струва само един милион юана, но се прехвърлят 10 милиона юана. Никой не следи за това. Разбира се, за това те трябва да подкупят хората на всяка стъпка по пътя."
 
Ченг посочи, че има много бизнеси за пране на пари в Хонконг и Шенджен. В Хонконг се казва, че има цял съюз, участващ активно в прането на пари.
 
"Много бизнесмени от Хонконг или Тайван, които инвестират в континенталната част на Китай, искат да прехвърлят пари там. Много корумпирани служители искат да изнесат пари от Китай. Тези фирми за пране на пари събират пари от бизнесмени от Тайван и Хонконг и ги прехвърлят на задгранични сметки на някои корумпирани служители. Междувременно, корумпираните служители дават съответната сума в RMB (ренмимби) на бизнеси в континенталната част на името на бизнесмени от Хонконг и Тайван", обяснява “играта” Ченг.
 
"Тези сделки може да се направят за половин час. Има над 100 фирми за пране на пари в района Tsim Sha Tsui в Хонконг."
 
Някои експерти смятат, че много корумпирани служители изпращат децата си в чужбина, за да имат канал за прехвърляне на своите активи, натрупани чрез корупция или подкупи  извън Китай, като по този начин унищожават доказателствата за корупция.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!