Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ. Великая Эпоха

$10 млн./г. за надзиратели на слепия адвокат

Чен Гуангченг
Чен Гуангченг (Chen Guangcheng)

Известният сляп адвокат по човешки права Чен Гуангченг (Chen Guangcheng), който се оказа в центъра на вниманието във връзка с бягството му от домашен арест, разказва, колко пари на данъкоплатците са изразходвани от режима на комунистическата партия за неговите надзиратели...
 
 

На 27 април Чен разпространи свое видео-обръщение до премиера на Китай Уен Джябао. Наред с другите неща, в обръщението си адвокатът призовава Уен към задълбочено разследване на корупцията, свързана с отделените от правителството в продължение на няколко години средства  за поддръжка на неговите надзиратели.

Според адвоката на Чен за миналата година правителството е отпуснало за поддържане на задържането му 60 милиона юана (9,5 милиона долара), а за 2008 г. тази сума е била 30 милиона юана. Местни служители и хора, които са наемани за наблюдение на адвоката, са образували през годините един вид "икономическа система за Чен Гуангченг".

За наблюдаването на слепия адвокат властите са наели между 80 и 100 души, които са разделени на няколко групи от по 20 души. С общо осем нива на контрол. На всеки от тях са се полагали по 100 юана на ден. Въпреки това са им плащали по 90 юана, а останалите 10 са прибирали лидерите на групите. В допълнение, те са се хранели три пъти на ден безплатно. При това, на практика не са правили нищо.

В допълнение, те са иззели земята на семейството на адвоката, където са отглеждали зеленчуци, които след това са продавали на държавата. 

Във видео обръщението се казва, че обикновено властите са изпращали в селото, където е живял Чен, по няколко милиона юана за поддържане на стабилността. Голяма част от тези пари се озовавали в джобовете на длъжностните лица, докато за преките изпълнители са оставали “трохите”.

"Може да се питате, защо всичко това е ставало в продължение на много години и никой не се е занимавал с този въпрос [за корупцията], включително висшите държавни служители на Централния комитет? В действителност, те не са и искали да го решат. Висшите служители, които са започнали преследването, се опасяват, че злодеянията им ще бъдат разкрити, а на изпълнителите това им е просто икономически изгодно. Тук е една невъобразима корупция", казва Чен.

Той продължава: "Заради един сляп човек правителството харчи такива огромни суми, за които никой в страната и не подозира. За тях това е наистина една отлична възможност за забогатяване."

Забележителното е, че толкова много хора с такъв добър стимул за добро изпълнение на своите задължения не можаха да се справят с надзираването на напълно сляп човек. Чен сам е прескочил оградата и е излязъл извън селото, където негова позната го е взела с кола и го е откарала в столицата. Изчезването на адвоката е било забелязано от надзирателите едва след четири дни.

В Китай на преследване е подложен не само Чен Гуангченг. Голяма група от преследвани и репресирани от режима китайски граждани представляват тибетци, уйгури, жалбоподаватели, дисиденти, защитници на човешките права, адвокати, членове на домашни църкви, както и десетки милиони практикуващи медитативната практика Фалун Гонг. И това не включва потискането на народните протести, чийто брой расте в страната с всеки изминат ден. Всички тези репресивни мерки се нуждаят от значителни средства, които режимът без никакви угризения взима от държавния бюджет, попълван именно от същите тези китайски граждани под формата на данъци и такси.

За втора поредна година в Китай разходите за поддържане на вътрешната стабилност надвишава бюджета за отбраната .Тази година той възлиза на 701,8 милиарда юана (112 милиарда долара), което е с 13,8% повече в сравнение с миналата година.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!