Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Велислава Панова, StandartNews

20 зяпали как се мъчи прегазената Марина

Капитан спасил 8-годишното момиче, щяло да се удави в кръв

София. 8-годишната Марина Маринова остава в тежко състояние в "Пирогов", но вече диша сама. Детето беше блъснато на пешеходна пътека на столичния бул. "Г. М. Димитров" в четвъртък малко след 17 ч. Тогава момиченцето се изскубнало от ръката на дядо си, докато двамата пресичали на зебрата. "Трябваше да я заведа на тренировка по танци, не ме изчака да я преведа през пешеходната пътека", разказа пред бТВ Христо Хинов, дядо на пострадалото момиченце.

Шофьорът на "Форд"-а Йордан Стойчев останал на мястото на инцидента. В кръвта му не е намерен алкохол. За 10-годишната си практика зад волана Стойчев няма и нарушения. Мъжът каза, че много съжалява, но не е видял детето.

Капитан от професионалната ни армия, оказал се на мястото на инцидента, се хвърлил да спасява Марина. Докато Виктор Якимов се борел за живота на момиченцето, поне 20 души наблюдавали безучастно отстрани. "Детето беше в шок. Имаше кръв, която излизаше от устата и от носа. Давеше го, не можеше да диша. Кръвта излизаше на балони. Помогнаха ми още двама човека. Хванахме детето и не позволихме на кръвта да се стича в гърлото, за да не се удави. Момиченцето все още беше в съзнание. Когато успя да си поеме въздух, се поуспокои", разказа пред "Блиц" потресеният герой. Линейката пък 20 минути не могла да стигне до мястото на катастрофата заради пиковия час.

Засега е ясно, че шофьорът се е движел с около 50 км/ч в лява лента. Отдясно обаче неговият колега намалил преди зебрата и така Стойчев не успял да види задаващата се Марина, която в същия миг се била отскубнала от ръката на дядо си. Детето се ударило в страничното стъкло на колата и оттам се превъртяло през автомобила и паднало на главата си. Състоянието на Марина продължава да е тежко, съобщиха от "Пирогов". Момиченцето е в кома, с множество фрактури на черепа, диша с апарат. Лекарите в "Пирогов"  са направили редица изследвания и скенери.

Междувременно стана ясно, че неведнъж са подавани сигнали до различни институции за опасните пешеходни пътеки по бул. "Г. М. Димитров", но без резултат. Това съобщиха от фондацията "Безопасни улици от Валя".

Ева Попова, която сътрудничи на фондацията, е подавала жалби до Столичната община, МВР и обмудсмана с апел да се поставят "легнали полицаи". От институцията на омбудсмана и от МВР са изпратени отговори, че вземането на такива мерки е в правомощията на общината.

Същевременно в отговор от шефа на дирекция "Транспортна инфраструктура" в Столичната община - Георги Тодоров, се казва, че по булеварда са поставени пътни знаци и маркировка. Посочва се, че "напречни неравности се разполагат само по обслужващи улици и само по изключение по събирателни улици",  по които не се извършва превоз на пътници с обществен транспорт - до училища и детски градини, при пешеходни пътеки, където преминават повече деца.

Фондацията беше основана в памет на 12-годишната Валентина, която загина на пешеходна пътека в Бургас през юни миналата година.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!