Следвайте "Буднаера" в Телеграм

StandartNews

С чесън и лимони срещу високото кръвно

мед, лимон, чесън

Снимка: desant.net

Кръвното налягане е движещата сила, благодарение на която кръвта тече в артериите, органите и вените, обяснява проф. Христо Мермерски. Нормалните му стойности се движат между 80 mmHg и 140 mmHg.

При хипертония тези стойности се надхвърлят и водят до увреждания на кръвоносните съдове и органите. Причините могат да бъдат най-различни: наследствено предразположение, сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, наднормено тегло, обездвижване, честа употреба на алкохол, тютюнопушене, прием на продукти с високо съдържание на сол и натрий, употреба на опиати, при хора над 55-годишна възраст и др.

Обикновено лекарите предписват лекарства, които регулират кръвното. Хаповете обаче трябва да се пият цял живот и с времето стават неефективни, подчертава проф. Мермерски. Според него по-разумният начин, докато не се е стигнало до сериозни увреждания на съдовете, е корекцията на хранителния и двигателния режим. Природната медицина също дава добри шансове.       

Знам една рецепта, която е чудодейна, казва проф. Мермерски. И продължава - обелват се 400 грама чесън и заедно с 4 лимона се смилат с машинка на най-ситното ренде. Към получената смес се прибавя 300 грама полифлорен мед. Лечебната консистенция се поставя в буркан и се оставя да престои 25 дни на тъмно и хладно място.

След това сутрин преди закуска се приготвя и изпива следната консистенция. В една чаша се слагат 3-4 лъжици кисело мляко и към тях се прибавя 1 лъжичка от чесновата смес. Добавят се и 20 капки спиртен разтвор на прополис (клеева тинктура) и една чаена лъжичка канела. Всички съставки се размесват добре и се поглъщат половин час преди първото хранене за деня. Същата процедура се повтаря и вечер преди лягане. След няколко дни горната граница на кръвното пада от 170 на 130, твърди проф. Мермерски.


За него не е учудващо, че наричат чесъна чудото на природата. Белите главички съдържат в себе си много полезни съединения, които са в състояние за кратък период да подкрепят организма при много тежки заболявания, аргументира се спецът по природна медицина и лечебни храни.

При разкопки в Китай учени от ЮНЕСКО са открили древнокитайска рецепта отпреди 2000 г. според която с помощта на чесъна се регулира обмяната на веществата, намаляват се мазнините в тялото, нормализира се кръвното налягане и се подобрява зрението, разказва още проф. Мермерски. Знаейки за тези качества на лютото растение, древните хора не правили сърдити гримаси, когато усещали чеснова миризма.

Затова пък много днешни душкодобродушковци (от героя на Елин Пелин Душко Добродушков, който се срамува да яде тиква, за да не го помислят за прост селянин) не хапват чесън заради миризмата. Глупаво поведение, при положение че измиването на зъбите след хранене, съчетано с ароматна дъвка, бързо неутрализира силната миризма. Сдъвкването на магданоз или зрънце кафе също вършат добра работа.  
       
Според най-новите изследвания 10 скилидки чесън на ден са добър стимулатор на имунната система. Бялото чудо стимулира произвеждането на клетки бойци, които защитават тялото от бактерии, вируси и други вредни микроорганизми. Научният институт по рак в Бетезда пък работи по откриването на раков антиген в чесъна.

Според д-р Джейн Харли от САЩ етеричното малсо алицин в скилидките е в състояние да убие или да предотврати развитието на над 20 вида бактерии, включително стрептококите и салмонелата. Термичната обработка унищожава полезните качества, затова хрускайте чесъна суров.

Етеричното масло забавя сърдечния ритъм и понижава кръвното. Част от алицина се излъчва от белите дробове и действа отхрачващо. Неслучайно българският таратор открай време задължително се приготвя с чесън.     
 
Лимоните пък  съдържат голямо количество витамин С, който подпомага имунната система и ускорява оздравителните процеси при грип, алергии, ревматизъм, туберкулоза и др.

Киселите плодчета имат силата да подпомагат черния дроб при обезвреждането на токсичните вещества. Не е за пренебрегване и фактът, че екзотичната киселина намалява апетита и е верен съюзник в борбата с излишните килограми.   
 
Много е важно хипертониците да коригират храненето си, обръща внимание проф. Мермерски. От менюто трябва да се изхвърлят тлъстите меса, солените храни, лютите и кисели подправки, да се ограничи алкохолът и да се наблегне на диетичното пилешко месо, рибата, зеленчуците и плодовете.  

StandartNews

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!