Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ, Epoch Times

Китай: Три възрастни жени хвърлени в затвора заради медитация

Три последователки на преследваната от комунистическия режим медитативна практика Фалун Гонг бяха осъдени на 3 години затвор. Една от осъдените е над 70-годишна...

Присъдата бе издадена на 21 февруари от съда на град Кунмин, провинция Юнан. И трите осъдени са възрастни жени: Ли Хуеймин – над 50 г., Лио Жунсян – 62 г. и Джу Гуйджен – над 70 г.

Те са били арестувани почти година по-рано на 31 март 2011 г. близо до пазара, където раздавали на минувачите материали за Фалун Гонг и преследването. След което полицията направила обиск в домовете им и конфискувала компютри, принтери и книги за Фалун Гонг.
През цялото това време, от ареста до съдебния процес, те са се намирали в полицейското управление на район Сяоба.

Роднините и на трите жени подали жалби до прокуратурата, обвинявайки полицаите в неправомерни действия и обяснявайки, че забраната на практиката е „абсолютно необоснована”, тъй като „тя е върнала здравето на много хора и допринася за повишаване морала на цялото общество”. Някои от тях също се занимавали с тази практика.

Те също така разказали защо трите жени не са се поддали на уговорките и заплахите от страна на властта и не са се отказали от духовните си убеждения.

Джу Гуйджен

Джу Гуйджен започнала да се занимава с Фалун Гонг през 1997 г. В началото съпругът й я карал с инвалидна количка до мястото за практика, тъй като не можела да ходи и едва стояла на краката си. Но след известно време, благодарение на практиката, здравословните й проблеми напълно изчезнали и инвалидната количка станала ненужна.

През 1999 г. тогавашният лидер на комунистическата партия Джянг Земин обявява Фалун Гонг за незаконен и всички китайски медии започват широкомащабно демонизиране на практиката. Тогава Джу не само не повярвала на тази лъжлива политическа пропаганда, но и продължила, въпреки забраната, да прави упражненията на Фалун Гонг в парка.
През 2000 г. тя била арестувана от полицията и задържана в продължение на месец в полицейския участък, без да й бъдат повдигнати никакви официални обвинения. Оттогава се превърнала в обект на внимание за местните власти. В дома й често идвали сътрудници от службата за сигурност и функционери с различни рангове. Те постоянно я заплашвали, в резултат на което тя била принудена да напусне дома си и да се скрие за известно време.

Съпругът й Лио Дзуда, инженер в Института за планиране на горското стопанство и секретар на местната пионерска организация, също се занимавал с Фалун Гонг. Той също смятал, че забраната на практиката е необоснована, и се обърнал по този повод с жалба по установения законов ред. Но бил арестуван за това. От продължително задържане го спасили минали заслуги и членуването му в комунистическата партия.
Но въпреки това бил разкритикуван на партийно събрание и принуден да напише така нареченото „гарантийно писмо” за отказване от практикуването на Фалун Гонг. Той отказал да го направи, след което повече не го оставили на мира. Последвалите постоянни заплахи, натиск и намеса в личния му живот, не само от страна на полицията, но и от колеги – членове на партията, довели дотам, че здравето му се влошило. На 4 декември 2003 г. Лио починал на 68 години.

Лио Жунсян

Лио Жунсян, 62-годишна пенсионерка, е завършила университета в Дунхуа. Тя започва да се занимава с Фалун Гонг през 1999 г. Благодарение на практиката успяла да се излекува от много заболявания, включително възпаление на средното ухо (болестта на Менер).

Ли Хуеймин

През 1994 г. Ли била диагностицирана с ревматична болест на сърцето и деформация на ставите. В болницата й казали, че лекарствата, които трябвало да взима по три пъти на ден, могат само да забавят развитието на болестта, но няма да я излекуват напълно.

През 1998 година тя започнала да практикува Фалун Гонг и само след година изчезнали всички признаци на заболяването й. Тя спряла да пие скъпите лекарства, което значително намалило финансовото бреме на небогатото й семейство.

Духовната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) набира голяма популярност в Китай през 90-те години. Много скоро управляващият страната режим открива, че броят на последователите на това движение превъзхожда броя на членовете на комунистическата партия, при това популярността на Фалун Гонг продължава да расте. Затова през 1999 година Фалун Гонг е обявен за незаконен в Китай. Репресиите и гоненията срещу практиката в Китай продължават и до днес. Те са съпроводени от арести, затвори и изтезания, които в някои случаи водят и до смърт.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!