Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ. Великая Эпоха

Побой на десетки протестиращи фермери

Кървав сблъсък на стотици фермери и полиция е станал на 11 и 12 април в с. Ингехай провинция Хайнан. Ранени са десетки. Местните жители протестират вече четири месеца срещу изграждането на въглищна електроцентрала в района...
 

На 11 април е трябвало да се проведе церемония по започване на строителните работи на електроцентралата. По този повод местните жители са се подготвяли за протест. Но властите са научили за това и са арестували предварително 17 представители на фермерите, което е предизвикало още повече негодувание у хората. Полицията е използвала палки и тояги. Десетки хора са били ранени и се намират в болница.
 
Очевидци разказват, че на втория ден в знак на протест фермерите са блокирали пътя. Към това действие са се присъединили почти всички, включително възрастните хора и децата. Властите отново са мобилизирали полицията, която била всички безразборно. Пострадало е дори 8-годишно момче. На 13-годишен ученик е разбита главата с палка.
 
Протестите са започнали още през януари тази година. Селяните са събрали и предали на длъжностните лица над 8000 подписа срещу изграждане на въглищна електроцентрала, която според тях ще бъде още един силен източник на замърсяване.
 
Но всичките им жалби до властите са останали без отговор. Властите не са направили никакви отстъпки.
 
В Китай често стават народни протести на екологична основа. За властите на първо място са икономическите показатели, като околната среда и здравето на хората оставят на заден план, което и предизвиква недоволството на хората.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!