Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля Иванов, Великая Эпоха

Китай: В суша мият пътя с питейна вода

В райони страдащи от сушата мият пътищата с вода. Провинция Юнан. Април 2012 година.
В райони страдащи от сушата мият пътищата с вода. Провинция Юнан. Април 2012 година. Снимка weibo.com

В страдащият от тежка суша окръг Илиян на провинция Юнан комуналните служби мили цяла нощ пътя с питейна вода, за да се подготвят за посрещането на вишестоящ партиен лидер, пристигащ за събрание...



За това се съобщава на официалния уебсайт на провинция Юнан с хипервръзка към местен блогър, в съобщението на когото се казва: "На 4 април в 23:20 видях как миеха пътя с толкова драгоценната в нашата област вода, само за да посрещнат един лидер, който ще дойде за едно събрание. И всичко това в ситуация, когато в цялата провинция има сериозен недостиг на вода".

Тази информация бе бързо подхваната от китайските интернет потребители и предизвика значителна реакция. За да го провери, кореспондент на изданието се свърза с различни окръжни служби и местни жители и научи, че измиване на пътя с вода действително е имало, въпреки че от Отдела за пропаганда тази информация е била категорично отхвърлена.

Според служител на местното ръководство за опазване на околната среда, пътищата са  били мити от 22 ч. до 2 часа сутринта. Въпреки това служителят се е затруднил да каже дали ще идва високопоставен служител. Според него миенето на пътищата е често срещана практика.

Служител на Отдела за пропаганда с фамилно име Чан заявил, че на сутринта не забелязал, че пътищата са били измити и че доколкото му е известно, "ситуацията с миенето на пътища не съществува".

В момента 15 села, които са подчинени на окръг Илиян в различна степен, страдат от сушата и в четири от тях ситуацията с недостига на вода е много сериозна.
 
От местната ВиК казали на журналиста, че от март насам е трябвало често да спират водата поради недостиг.

На въпрос защо в тази ситуация се прахосва вода за миене на улици, служителят казал само, че водата е взета от пожарни кранове и повече нищо не знае.

Въпреки факта, че информация за този вид подготовка за посрещане на високопоставен служител досега не е потвърдена, много уеб потребители не изключват възможността това да е истина.

В Китай съществува култура на почит към длъжностните лица. Подчинените са готови на всичко, за да угодят на своите висшестоящи и да получат тяхното благоразположение, което ще им помогне да се издигнат нагоре във властта.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!