Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson, Epoch Times

Камион с оръжие разбуни нетизени в Китай

Статията на Evening Enshi News за заловения камион със снаряди, изтрита по-късно, но препубликувана широко в китайския интернет.
Статията на Evening Enshi News за заловения камион със снаряди, изтрита по-късно, но препубликувана широко в китайския интернет. (Скрийншот от сайта)

Камион, пътуващ от Чонгчинг, беше заловен в провинция Хубей на 1 април от пътната полиция, като бе установено, че превозва над 10,000 артилерийски снаряди. Големите китайски новинарски портали предоставиха интересно обновяване на новината вечерта на 5 април местно време, с акцент, че всичко е нормално. Но в сегашния политически климат читателите на новините не са склонни да им вярват...


Първият репортаж на Enshi Evening News в провинция Хубей, където бе заловен камионът, съобщи, че червен камион е превозвал 12,033 артилерийски снаряди на автомагистрала близо до Личуан Сити. Камионът е засечен и задържан, докато Бюрото за обществена сигурност в Личуан Сити провежда разследване.

Позовавайки се на местни източници на полицията, репортажът гласи, че камионът е превозвал контейнери с надписи "летливи вещества" и е имал флуоресцентни ленти. Те го намират за подозрителен и го разследват, откривайки, че "летливите вещества" са експлозивни артилерийски снаряди и бронепробивни куршуми. Там е имало 236 кутии и 12,033 снаряди, общо над 10 тона боеприпаси, пише в статията.

Полицията разпитвала шофьора, който изглеждал да не знае, че транспортира оръжия. Казал, че компания в Чонгчинг го попитала да достави някакви контейнери в Джилин.
Този репортаж от 1 април бе последван от друг на 5 април, който писа в едно изречение, че това е било "нормална военна пратка" и му е позволено да премине. Тази актуализация на събитието бе препубликувана на големите китайски интернет портали, включително NetEase. Но оригиналната статия на Evening Enshi News бе свалена.

Нетизени започнаха да деконструират събитието и репортажа за него. Така например,
потребителка, наричаща себе си "Гимназистка" заяви, "Китай контролира оръжието по-строго, отколкото всяка друга страна. Един обикновен бизнесмен няма възможността, нито куража, да ги притежава", отбелязвайки предишните слухове, че по нареждане на Бо Шилай и Джоу Йонгканг, Уанг Лиджун е създавал частна въоръжена армия. 

Хе Чинглин, икономист, учен и автор на книга за медийния контрол в Китай, писа в Twitter, че новините от Чонгчинг се свръханализират в сегашната политическа атмосфера.

Но нетизените не изглежда да са объркани. Десетки коментари се появиха отново по  темата за "бунта" и за частната армия на Бо.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!