Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Людмила DeMin. (Epoch Times)

Пясъчно-прахов дъжд в Средното царство

В столицата на Средното царство "пясъчно-прахови дъждове"
В столицата на Средното царство "пясъчно-прахови дъждове". Снимка epochtimes.com

В повечето райони на северозападната част на Китай, както и в Пекин, преминаха силни пясъчни и прашни бури. Жителите на столицата наблюдават дебел слой прах не само по улиците, но и вътре в домовете си...

През март континетален Китай вече стана свидетел на две пясъчно-прашни бури. Тази вълна на прашни бури пристигна на 29 март от Шинджяно-уйгурския автономен район и през Вътрешна Монголия се насочи на югоизток, а след това на северозапад. В източната част на Вътрешна Монголия вятърът достигна 6-7 бала, температурата спадна значително до 5-8 градуса, а до вечерта пясъчната бурия достигна Джилин.

На 30 март в Пекин вятърът бушува в продължение на два дни, вдигайки прах и пясък във въздух на столицата и оставяйки впечатлението за "пясъчно-прахов" дъжд. Целият град е под слой прах, хората не могат да излязат на улицата.   

Според Центъра за мониторинг на околната среда индексът за замърсяването на въздуха ПМ10 (частиците с размер до 10 микрона) започва да се покачва към 22 часа. В 23:00 часа в района Шун индексът на замърсяването достига 800 микрограма на кубичен метър. А в  района Хайдян в 22:00 часа индексът стига 1000 микрограма на кубичен метър.

Централната метеорологична станция на Китай съобщи, че в следващите 10 дни в северната част ще има прашна буря. С идването на пролетта, метеоролозите предупреждават хората, че прахът във въздуха носи разнообразие от замърсители и бактерии, които предизвикват заболявания, включително инфекции на дихателните пътища, астма и др. В пясъчно-прашна буря е по-добре да се избегне излизането навън или да се използват защитни средства.

През януари тази година в резултат от смог надвиснал над Пекин, индексът на замърсяването на въздуха достигна 500 микрограма на кубичен метър, при допустими под 150 микрограма.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!