Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля Иванов, Великая Эпоха

Полицейски акции срещу привърженици на Фалун Гонг в китайския град Янтай

Полицейски акции срещу привърженици на Фалун Гонг в китайския град Янтай

Повече от 20 привърженици на преследваната от Китайската комунистическа партия духовна практика Фалун Гонг са били арестувани на 20 март по време на полицейска акция в района на Джифу, град Янтай, провинция Шандонг. Най-малко 15 от тях са изпратени в "класове по промиване на мозъци" за идеологическо превъзпитание...


Някои от тях са арестувани на улицата, някои в къщи, а някои директно от работа. Засега е известно, че 15 от задържаните са изпратени в така наречените "класове по промиване на мозъци", като класът им се намира в село със символичното име Шинфу, което в превод от китайски означава "щастие".

Шествие на привърженици на Фалун Гонг в Тайланд
Шествие на привърженици на Фалун Гонг в Тайланд. Март 2012 г. Фото: minghui.org

Китайският уебсайт Minghui съобщава някои от фактите по арестите.

След арестуването си практикуващата Фалун Гонг Рен Айхуа е била жестоко бита. Жената е бита по лицето с подметките на обувки и ритaна. Тя e губила съзнание на няколко пъти. След това е била прикована за китките със стегнати белезници; впоследствие по китките на Рен останали рани и натъртвания.

Въпреки това, бруталността на полицията не сломила жената. Тя решително бойкотирала техните действия, които считала за незаконни, тъй като не й били предявени никакви официални обвинения, нито задържането й било записано. Накрая Рен обявила гладна стачка в знак на протест и я пуснали да се прибере вкъщи.

Преди това Рен е прекарала две години в изправителен лагер, където я изпратили без съд и присъда заради духовните й убеждения.

Рен Айхуа три дни след освобождаването и от ареста
Рен Айхуа три дни след освобождаването и от ареста. Фото: minghui.org

Сун Уенцай е била отвлечена от дома си. На сутринта полицията се промъкнала до вратата и чакали някой от семейството й да тръгне на работа, след което нахлули в дома и го претърсили. Жената била отведена, без дори да й позволят да облече връхна дреха. Тя била откарана по спешност в "клас за промиване на мозъци", а семейството й получило иск да плати 4000 юана ($ 634) за задържането й там и за храната й.

Същата сутрин в около седем часа полицията нахлула в домовете на практикуващия Фалун Гонг Ян Шяохуай, чиято входна врата била изкъртена от полицаите Чен Гуанлан, Лю Юнлао, Сун Юйджун и други.

Полицията също така се опитала да арестува Джан Сюйюн. Те я ​излъгали, като й казали, че са от газовата компания и са дошли да проверяват газта. Когато жената отворила вратата, в къщата се втурнали осем души и се опитали да отведат Джан със себе си. Семейството й обаче вдигнало шум и поискало документи от полицията за обиск и арест. Страхувайки се, че шумът ще привлече хора от съседните домове, служителите на реда били принудени да се оттеглят с празни ръце. Засега те повече не са се връщали.

Според непълни статистически данни на Информационния център на Фалун Гонг за периода от юли 1999 г. до януари 2012 г., в района Джифу, град Янтай са арестувани 590 практикуващи Фалун Гонг, от които най-малко седем души са били убити в резултат на репресиите.

Медитативната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) придобива голяма популярност в Китай през 90-те години поради силно позитивния си ефект върху здравето на хората. Скоро след това управляващият комунистически режим в страната установява, че броят на практикуващите Фалун Гонг надвишава броя на членовете на управляващата комунистическа партия, и при това популярността на Фалун Гонг продължава да расте. Така през 1999 г. Фалун Гонг е обявен за незаконен в Китай. Репресиите и преследването на Фалун Гонг в Китай все още продължават, придружени от арести, затвори и изтезания, които в някои случаи водят до смърт.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!