Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Sophia Fang & Gisela Sommer, Epoch Times

Ху Джинтао взима на прицел топ ченгето на Китай

Ху Джинтао
Ху Джинтао (Elizabeth Dalziel/AFP/Getty Images)

Лидерът на Китайската комунистическа партия (ККП) Ху Джинтао напусна Китай за осемдневна обиколка в три държави въпреки ширещите се в Пекин слухове за продължаваща ожесточена борба за власт сред партийния елит. Според анализатори за Ху е безопасно да пътува в този момент, защото е използвал стара тактика, за да удържи най-опасния си враг.

Този враг е Джоу Йонгканг, ръководителят на Комитета по политическите и законови въпроси (Political and Legislative Affairs Committee /PLAC) – мощен партиен орган, контролиращ полицията, военната полиция, прокуратурата, съдилищата и почти всяка една друга част от системата на режима за прокарване на закони. Джоу е и член на деветчленния Постоянен комитет на Политбюро, ръководещ ККП.

След опита на Уанг Лиджун (Wang Lijun), бившия шеф на полицията на гр. Чонгчинг (Chongqing), да дезертира в Американското консулство в Ченгду (Chengdu) на 6 февруари, на светло излезе заговор в ККП с участието на Джоу Йонгканг и чонгчингския партиен шеф Бо Шилай (Bo Xilai).

Известно е, че Бо Шилай е избраникът на Джоу за негов приемник начело на PLAC и на Постоянния комитет – Джоу трябва да се оттегли през октомври. Джоу и Бо са силно замесени в преследването на Фалун Гонг. С Бо на власт, Джоу може да се оттегли от поста си, знаейки, че няма да бъде държан под отговорност за престъпленията си срещу практикуващите Фалун Гонг.

Дългогодишният репортер по националната сигурност Бил Гертц цитира американски служител, според когото Уанг е знаел за „усилията на хардлайнери като Джоу Йонгканг и Бо Шилай да осуетят гладкото предаване на властта в ръцете на Ши Джинпинг“. Китайският дисидентски сайт Boxun съобщи, че Джоу и Бо са планирали преврат, за да свалят предполагаемия следващ лидер на ККП, Ши Джинпинг, след встъпването му в длъжност.

На 15 март агенция Xinhua съобщи, че Бо е уволнен и е разследван. Оттогава се ширят слухове, че той е под домашен арест. След ареста на Бо са арестувани и няколко чонгчингски висши партийни чиновници.

Тази чистка срещу Бо и верните му хора отслаби Джоу, но той все още държи властта. И, знаейки че Ху и Уен са действали срещу Бо, Джоу може да е дори още по-опасен, притиснат в ъгъла.

Слуховете за опит за преврат, за който се твърди, че е извършен в нощта на 19 март, сочат Джоу за отговорен. Според други слухове на 21 март самият той също е бил арестуван.

Планът на Ху Джинтао


На 21 март бе оповестено за серия обучения на PLAC с участието на 3300 партийни секретари в цялата страна.

Според репортаж от 26 март на партийната „уста“ Xinhua, 462 партийни секретари от провинциално, градско и окръжно ниво на PLAC са се явили на първата шестдневна сесия в Пекин. Джоу Йонгканг се появил на церемонията по откриването и е държал реч, докато Ху Джинтао е заминал за Сеул – първата спирка от пътуването му.

В речта си Джоу се е изявил като лоялен партиен кадър. Китайската централна телевизия отрази речта му, наблягайки на фокуса му върху приноса на Ху към партийната идеология – Концепцията за научно развитие. Джоу е говорил и за важността от това PLAC да държи здраво политическия си курс и да поддържа възможно най-добър консенсус с партийната централа по „съществените въпроси за правилно и погрешно“.

На 23 март Джоу е свикал в Пекин среща на PLAC за цялата страна. Писмото му по този въпрос е в много различен тон. Джоу отправя силни хвалби към „постиженията“ на PLAC.

Базираният във Вашингтон експерт по китайските въпроси Ши Зангшан (Shi Zangshan) коментира по радио Sound of Hope (SOH) военната хитрост на Ху: „Ху Джинтао свика секретарите на PLAC от цялата страна за обучение с много кратко предизвестие. Това е неговият метод, с който да попречи на Джоу Йонгканг да мобилизира полицията и въоръжените сили за сигурност, докато Ху пътува. Очевидно той не се доверява на Джоу.“

Политическият коментатор и колумнист в Epoch Times Ли Тяншяо  (Li Tianxiao) коментира пред радио SOH: „[Сесията] за обучение лиши Джоу от властта му, като го изолира. То е като да бъде поставен Джоу под домашен арест и така да му се попречи да влияе на по-нископоставените кадри на PLAC.“

Ли посочи, че в миналото Джоу е нарушавал закона и е извършил много престъпления, като е давал директни заповеди на своите секретари на PLAC из страната. Сега тези секретари са били свикани в Пекин и им се дава възможност да го разобличат.

„Сегашното положение на Джоу е подобно на това на Бо Шилай, когато той се срещна с канадския премиер Харпър [на 11 февруари 2012 г.] по време на посещението му в Китай – коментира Ли. – Бо също се появи на пресконференция по време на двете срещи [годишните срещи на Националния партиен конгрес и Китайската народна политико-консултативна конференция, които приключиха на 14 март в Пекин]. Затова хората решиха, че Бо няма неприятности. Но няколко дни по-късно той бе арестуван. Появата на Джоу на сесията за обучение е подобна.“

„Естеството на вътрешните борби в ККП е такова, че един ден вие можете да се появите пред обществения взор, но на следващия да бъдете арестуван – поясни Ли. – Това е определено от естеството на партийната кървава борба за власт. Ето защо появата на Джоу на обучението не означава, че той е в безопасност.“

Контрол над въоръжените сили


Политическият и социален коментатор У Фан (Wu Fan) сподели пред Epoch Times, че най-големите тревоги на Ху Джинтао са военната полиция и Бюрото по обществена сигурност да са контролирани от Джоу.

„Свиквайки секретарите на PLAC, които държат властта над военната полиция и Силите по обществена сигурност, Ху в общи линии постави всички тях под контрол“, посочи У.

„Самият Ху не е необходимо да държи реч. Вместо това Джоу трябваше да държи реч за подчинението на партийната централа – добави У. – Отношението на Джоу се промени напълно в речта му от 26 март. Той заяви, че PLAC е просто функционално звено, а не командно или на водеща позиция, и следователно PLAC трябва да се подчинява на централното правителство.“

По-рано през март Ху призова Народноосвободителната армия и военната полиция да обръщат повече внимание на „опазването на социалната стабилност“.

Партийната пропагандна медия Xinhua съобщи на 23 март, че Гуо Бошьонг (Guo Boxiong), зам.-председател на Централната военна комисия, е призовал армията да бъде готова да се справи успешно с поддръжката на стабилността и с работата по облекчаване на бедствени ситуации, и да подсигури бързи действия, в случай че нещо възникне. Това би било промяна на ролята на армията. Поддържането на стабилността е от сферата на военната полиция, която редовно е използвана за потушаване на протести.

На 27 март статия на изданието People’s Liberation Army Daily продължи в подетия от Ху тон: „Нови развития възникнаха заедно със солидни промени в света, нацията и партията. … Трябва да подсигурим всички части решително да следват командите на партийната централа, Централната военна комисия и председателя Ху.“

Начинът на разправа на Ху и Уен с Джоу Йонгканг е доста подобен на този, по който Мао и Джоу Енлай (Zhou Enlai) се разправят с Лин Бяо (Lin Biao) преди около 40 години. Когато Лин Бяо, тогавашен глава на военните, прави опит за преврат срещу Мао, Джоу Енлай свиква военните генерали в Пекин, за да демонстрират лоялността си или да бъдат арестувани.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!