Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Luo Ya & Ma Youzhi, Epoch Times

Посещението на Гао Джишенг показва загубата на власт на шефа на китайските служби за сигурност

През първата от 50-те нощи, в които китайският правозащитен адвокат Гао Джишенг (Gao Zhisheng) бе изтезаван от агенти на Китайската комунистическа партия (ККП) през есента на 2007 г., му било казано: „Днес твоите чичовци не искат нищо друго, освен да направят живота ти по-лош от смъртта. Казвам ти истината, това не е само работа между теб и правителството“, гласи писмо от Гао, публикувано по негово искане през 2009 г.

Правозащитният адвокат Гао Джишенг
Правозащитният адвокат Гао Джишенг (Epoch Times)

„Главният чичо“, за когото изтезанията на Гао били от личен интерес, се смята, че е Джоу Йонгканг, ръководител на могъщия Комитет по политическите и законови въпроси (PLAC), член на Постоянния комитет на Политбюро, който ръководи ККП, и един от основните отговорници за преследването на Фалун Гонг.

Почти 5 г. по-късно имената на Гао и Джоу отново са свързани, тъй като посещението на двама от членовете на семейството на Гао в отдалечения затвор Шая в провинция Шинджянг (Xinjiang) на 24 март се смята за свидетелство, че политическото бъдеще на Джоу се е сринало.

Гао е наричан „съвестта на Китай“ заради правната му работа по защита на бедните и онеправданите. Накрая той се озова в стая за изтезания, някъде близо до Пекин, заради разследването си на изтезанията над Фалун Гонг практикуващи.

Гао публикува отворено писмо през 2004 г. до Националния народен конгрес, призовавайки държавата да се отнася към практикуващите съобразно закона. След това през 2005 г. той изпраща две отворени писма до партийния шеф Ху Джинтао и премиерът Уен Джябао, в които призовава за прекратяване на преследването.

През декември 2006 г. Гао получава присъда за 3 г. затвор, но е освободен за 5-годишен изпитателен срок. Докато е на свобода, Гао търпи непрекъснато малтретиране и отвличания. През септември 2007 г., точно преди да бъде отвлечен и изтезаван, Гао пише отворено писмо до американския конгрес, което също призовава за прекратяване на преследването на Фалун Гонг. През септември 2007 г. неговите мъчители го обвиняват за написването на това писмо.

С враг, влиятелен колкото Джоу Йонгканг, към Гао със сигурност не е била проявена снизходителност. Преди посещението в затвора, за Гао липсваха каквито и да било новини от март 2010 г. и имаше страхове, че той е починал.

Промяна на политическия климат


Съпругата на Гао Генг Хе (Geng He) вярва, че посещението на тъста и брата на Гао е било позволено „заради промяна в основния политически климат в Китай“.

Братът на Гао Джишенг, Гао Джий (Gao Zhiyi), три пъти е пропътувал близо 750 мили от родния си град от северната провинция Шаанши (Shaanxi) до Пекин, за да търси новини от Гао Джишенг, но без резултат.

По думите на Генг Хе каза семейството наблюдава политическия климат в търсене на промяна, която да е от полза за Гао Джишенг. На 6 февруари, когато Уанг Лиджун (Wang Lijun), бивш полицейски шеф на Чонгчинг, потърси убежище в американското консулство в Ченгду (Chengdu), дълбокото разделение между топ лидерите на партията беше изложено наяве.

Семейството смята, че сега нещата може да са различни, и Гао Джий пътува за Пекин за четвърти път на 24 февруари. Този път получават надежда.

„Отговорът, даден от Пекин, бе различен от преди“, посочва Генг Хе. „Те ни помолиха да се приберем и да изчакаме, и казаха, че ще го уредят. В средата на март семейството ми бе уведомено, че могат да пътуват до Шинджянг, за да го видят.“

На 15 март Бо Шилай, бившият ръководител на ККП за провинциалния град Чонгчинг, е уволнен, а по-късно се заговаря, че е поставен под домашен арест. На същия ден на семейството на Гао Джишенг  е казано, че може да бъде уредено да посетят Гао. Предупредени са обаче да не говорят за това пред хората.

Бо Шилай бе твърд съюзник на Джоу Йонгканг и избран от Джоу да го наследи като ръководител на PLAC и като член на Постоянния комитет на Политбюро. Уволнението и вероятния арест на Бо вероятно са се случили въпреки възраженията на Джоу.

Сриваща се сила


Посещението на Гао е един от няколкото скорошни знака, че властта на Джоу може би се разрушава.

Китайският Интернет вече не е в състояние да поддържа принципната твърда блокада на информация. От около 23 март търсенията понякога са успешни за термини, които са смущаващи за кликата на бившия партиен ръководител Джянг Земин, на която Джоу е водещ член.

Термините, които успешно даваха резултати при търсения, включват: 4 юни, датата на кръвопролитията на площад “Тянанмън”; „Джуан Фалун“, основния текст на духовната практика Фалун Гонг; „Шен Юн“, името на компания за сценични изкуства, отдадена на съживяването на традиционната китайска култура, на която китайските консулски чиновници често се опитват да се намесват; „Лъжлив пожар“, документален филм, който разкрива пропагандата на китайския режим за самозапалванията, за които се твърди, че са извършени от Фалун Гонг практикуващи; термини, свързани с отнемането на органи от живи хора, както и зверства, извършвани върху Фалун Гонг практикуващи.

На 21 март обучителна сесия за ръководещите PLAC партийни секретари бе внезапно обявена от държавните медии. Няма никакви признаци, че Джоу е знаел за срещата предварително, и обявлението не го споменава, въпреки че посочва, че сесията ще бъде посветена на анализ на мислите на Ху Джинтао.

Китайски експерти твърдят, че обучението изолира Джоу и поставя секретарите на PLAC под контрола на централата на партията, отслабвайки силата на Джоу.

Той посети първата сесия на обучение на 26 март и изнесе реч, която се различава от тези на Ху и Уен Джябао. „Когато става въпрос за големи проблеми, трябва да имаме същото мнение като това на Централния партиен комитет“, заяви Джоу.

Отново на 26 март Уен говори за корупцията по време на срещата на Националния държавен съвет в бележките си, за които се смята, че се отнасят до PLAC. На 14 март Уен публично критикува партийните чиновници в Чонгчинг, а на следващия ден Бо Шилай бе уволнен.

Правозащитният адвокат Гао Джишенг (Epoch Times)

Семейството на Гао Джишенг сега се надява, че посещението в затвора ще отвори вратата за преосмисляне на случая на Гао.

„Според закона Гао Джишенг не е извършил никакво престъпление“, заяви китайският правозащитен адвокат Джянг Тяньонг (Jiang Tianyong). „По време на процеса му той бе предаден на полицейските сили в Пекин и подложен на много изтезания. Светът знае това. По-късно те дори му казали, че не е спазил определени правила, и удължиха присъдата му. Това е невероятно. Не трябва ли полицаите, отнели свободата му, да бъдат разследвани? Властите си измислиха извинения, за да преследват Гао. На първо място, той изобщо не трябваше да бъде осъждан.“

Семейството на Гао е наело двама адвокати и планира да обжалва делото през май.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!