Следвайте "Буднаера" в Телеграм

By Charlotte Cuthbertson and Jane Lin, Epoch Times

Контролът на ККП върху правоприлагащи органи под прицел

Преподавател по право и нетизени призовават за премахване на мощен комитет

Отряд на китайската специална полиция се събира за демонстрация на умения на 11 март в Хефей, източен Китай, провинция Анхуей. Китай ще похарчи 111,6 милиарда щатски долара за полицейските си сили през 2012 г., каза режимът, тъй като се фокусира върху потушаване нарастващото социално недоволство в навечерието на 10-годишната промяна на лидерството.
Отряд на китайската специална полиция се събира за демонстрация на умения на 11 март в Хефей, източен Китай, провинция Анхуей. Китай ще похарчи 111,6 милиарда щатски долара за полицейските си сили през 2012 г., каза режимът, тъй като се фокусира върху потушаване нарастващото социално недоволство в навечерието на 10-годишната промяна на лидерството. (STR / AFP / Getty Images)

Номинираният за Нобелова награда китайски адвокат по човешките права Гао Джишенг (Gao Zhisheng) е тясно запознат със злостната хватка, в която Китайската комунистическа партия (ККП) държи всеки аспект на така наречената правна система в Китай. „Налагаха ме с електрошокови палки навсякъде“, разказва Гао. „И цялото ми тяло, сърцето, белите дробове и мускулите започнаха да конвулсират под кожата ми неконтролируемо. Гърчех се на земята от болка, опитвайки се да изпълзя“...

В писмо, публикувано през февруари 2009 г. адвокатът по правата на човека Гао описва 50 дни на изтезания от властите на режима в Китай, започнали през септември 2007 г.
„След няколко часа подложен на това нямах енергия дори да моля, камо ли да се опитам да избягам. Но мислите ми все още бяха ясни. Чувствах, че тялото ми затреперваше много силно, когато палката се допираше до мен.“

Надзирателите дразнели Гао с това колко велики са техните техники за изтезания и му се надсмивали.

„Не говори за изтезания от ККП вече, защото ние ще ти дадем изчерпателен урок сега!“, казал надзирател на Гао. „Ти си прав, ние изтезаваме Фалун Гонг. Всичко е вярно. Дванадесетте курса, които ще ти проведем са практикувани върху Фалун Гонг. Да ти кажа истината аз не се страхувам, че ще продължиш да пишеш. Ние можем да те измъчваме до смърт и тялото ти да не може да бъде намерено.“

Надзирателите са работили по поръчение на Комитета по политически и правни въпроси – всемогъщ орган на китайския режим, който контролира почти всички аспекти на правоприлагането. Комитетът има пръст в съдебната система, контролира Министерството на правосъдието, Бюрото за обществена сигурност, Министерството на държавната сигурност, и Прокуратурата, най-висшата агенция на национално ниво, отговорна за разследванията и завеждането на дела.

Ако Комитетът по политически и правни въпроси (КППВ) определи, че даден китайски гражданин е заплаха за режима, то този гражданин е в беда. Дисиденти, християни, адвокати, практикуващи Фалун Гонг и граждани, протестиращи срещу заграбването на земя чувстват огромния натиск на КППВ всеки ден.

Дали става дума за симулативен съдебен процес или изфабрикувано обвинение под знака на „подбуждане на подривна дейност срещу държавата“ или „разкриване на държавни тайни“, ако КППВ иска някого измъчван в лагер, или мъртъв, това най-вероятно ще се случи.

Наскоро Джанг Занинг (Zhang Zanning), юрист и преподавател по право в Югоизточния университет в Китай, публикува статия в блога си, в която казва, че КППВ е „най-грубото нарушение на Конституцията“ и призова за неговото премахване.

Статията на Джанг бе отстранена скоро след това от блога му. Най-вероятно чрез орган, цензуриращ интернет, под командването на КППВ. Така Джанг трябваше да пренасочи читателите към други сайтове. Статията вече е била публикувана и в много Интернет форуми.

„Ако КППВ не бъде премахнат, не е възможно да има общество с върховенство на закона, нито Китай може да претендира, че е страна, в която се практикува върховенство на закона“, казва Джанг.

Случаят на Гао Джишенг е често срещан, но тъй като адвокатът е международно признат това прави неговата ситуацията изключителна. Гао се превръща в цел на КППВ заради това, че защитава някои от хилядите арестувани и осъждани в скалъпени процеси практикуващи Фалун Гонг, които попадат в тази ситуация заради кампанията на преследване на режима срещу духовната практика.

През ноември 2005 г. затварят временно адвокатската кантора на Гао в Пекин. На 15 август 2006 г. го отвличат. По-късно го арестуват с извинението, че подстрекавал към подривна дейност срещу държавната власт. На 12 декември 2006 г. съдът провежда съдебен процес, без да допуска адвоката на Гао да го представлява. Десет дни по-късно Гао е осъден на три години с пет години изпитателен срок под претекст „подстрекателство към подривна дейност срещу държавната власт“.

В своя блог Джанг заяви, че правото на КППВ да упражнява власт над най-големите правоприлагащи органи е „напълно абсурдно“ , тъй като тази организация нарушава конституционния закон.

Според конституцията на Китай, Съдът и Прокуратурата следва да докладват пред Общокитайското събрание на народните представители, докато Бюрото по обществена сигурност, Министерството по държавна сигурност и Министерството на правосъдието би трябвало да докладват на Държавния съвет. Въпреки това, всичките пет организации докладват само на КППВ, който е орган на комунистическата партия.

От добавянето на Бюро 610 - извънсъдебна полицейска сила, подобна на германското Гестапо - към КППВ през юли 1999 г., случаите на несправедливост са почти неизброими, каза адвокатът по човешките права г-н Ли.

Бившият партиен лидер Джянг Земин (Jiang Zemin / Цзян Цзъмин) издава заповед към КППВ и Бюро 610 през 1999 г. относно Фалун Гонг: „Съсипете репутацията им, фалирайте ги финансово, унищожете ги физически!“, и „Ако практикуващ Фалун Гонг бъде пребит до смърт да се брои за самоубийство“.

Оттогава чрез ООН, Амнести интернешънъл и Информационен център на Фалун Дафа а докладвани хиляди случаи на мъчения и смърт.

Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang) става глава на КППВ през 2007 г. и оттогава преследването срещу Фалун Гонг става по-прикрито. В тази позиция неговите задачи се разширяват. Джоу Йонгканг участва в заглушаването на протестите на родителите на децата, затрупани под зле построените училищни сгради по време на земетресението от 2008 г., инициира изпращането на войски в Тибет след разпространените съобщения за протести на самозапалили се монаси, и участва в разпределянето на задграничните китайски студенти в разузнавателна дейност.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!