Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Rona Rui & Ma Youzhi, Epoch Times

Интернет забраната за "клането на 4 юни" – частично вдигната в Китай

Интернет цензурата в Китай бе мистериозно отслабена напоследък. Няколко силно цензурирани термина и уебстраници, включително “4 юни”, бяха временно видими в китайските уеббраузъри. Това се случи след свалянето на Бо Шилай и явното разтърсване в ръководството на китайския режим. Активисти за китайската демокрация следят развитието с наближаване на 23-та годишнина от клането на площад Тянанмън.

С частичното премахване на защитната стена, което започна на 20 март, китайските нетизени можеха да получават резултати в Google при търсене за 4 юни 1989 г., студентското клане на площад Тянанмън в уебсайта Baidu, в продължение на 2 дни. Статии, цитиращи скорошна реч на премиера Уен Джябао за “компенсиране на неуспеха на правосъдието и вдигане забраната за 4 юни” и оценката на Културната революция от срещата на Китайската комунистическа партия (ККП), бяха сред резултатите от търсенето.

Настроението сред китайските нетизени бе повишено. Но в същото време Бао Тонг (Bao Tong), в момента най-високопоставеният китайски чиновник под домашен арест заради противопоставянето си на кървавата репресия на Денг Шяопинг (Deng Xiaoping) върху протестиращите студенти, остава под надзор и импровизирани заповеди.

Бао е бивш директор на Бюрото по политически реформи на Централния комитет на ККП и политически секретар на Джао Зиянг (Zhao Ziyang), генерален секретар на комунистическата партия по време на студентските протести от 1989 г. Заради съчувствието му към демонстрантите Джао е отстранен и поставен под домашен арест до смъртта му през 2005 г.

Epoch Times се опита да интервюира Бао, но успя единствено да разговаря с него за кратко. Бао сподели, че не може да приеме интервю, тъй като наблюдаващите го са забранили. Те му казали, че ако приеме интервю, телефонът му вече никога няма да бъде свързан.

Телефонът на Бао бе изключен за половин година от юли 2011 г. до януари 2012 г., най-вероятно поради даването на интервю за 22-та годишнина от кръвопролитията от 4 юни, когато той казва, че хората трябва да бъдат информирани за факта, че лидерите стрелят по своите граждани и че съдилищата решават дали лидерите са виновни според китайските закони, и че ако са нарушили закона, те трябва да го признаят.

Освен това Бао прави публично изявление на 25 април 2011 г., 12-та годишнина от началото на преследването на Фалун Гонг. Тогава той заявява, че преследването на Фалун Гонг е трагедия, подобна на започнатата от Мао Дзедун Културна революция и проведеното от Дън Сяопин (Deng Xiaoping)  кръвопролитие на площад Тянанмън.

Относно клеветенето на Фалун Гонг от китайския режим като “зъл култ”, Бао коментира: “Това е просто измисляне на лошо име за жертвата на прицел. Една личност, Джянг Земин, даде инструкцията, след това заповедта. Накрая закон за атакуване на групата бе приет от Постоянния комитет на Националния народен конгрес. Смятам това събитие за много голяма, много голяма грешка.”

Той добавя, че неуспехът на правосъдието - престъпление срещу човечеството - трябва да бъде записано в книгите на историята.

Резултатите при търсене за Фалун Гонг и Epoch Times също бяха отблокирани на 20 март. Вдигането на цензурата предполага промяна на властта на високо ниво на китайския режим, тъй като някой с власт трябва да го е уредил умишлено, вероятно с цел подготовка на чистка на още високопоставени чиновници.

ККП в криза

През юни 1989 г. китайският режим е на кръстопът. Изборът е да се реформира или да се поддържа тоталитарният подход. Танковете и отстраняването на либерала Джао Зиянг прекратяват дискусиите за реформа.

В началото на кръвопролитията от 4 юни китайският режим прилага политика за “изчезването” на всяка свързана с това информация в Китай. Докато неправителствени организации полагат усилия да предотвратят забравянето на това историческо събитие, 20-годишните младежи знаят малко за действителните събития отпреди 23 години в Китай.

Облекчаването за фразата “4 юни” при търсене в Интернет обаче бе за кратко. Коментарите на премиера Уен за компенсиране на неуспеха на правосъдието от 4 юни изчезнаха от уебсайта Baidu на 23 март.

Коментирайки скорошното развитие на политическата ситуация, Фенг Цонгде (Feng Congde), бивш активист от 4 юни и студентски лидер, живеещ в САЩ, посочи за Epoch Times, че никой не трябва да се надява на реформа в ККП.

На повърхността настоящите вътрешни борби в ККП са борби за власт между две клики с Ху Джинтао и Уен Джябао, наследници на Дън Сяопин и представители на дясното крило на ККП – от едната страна. От другата страна е Бо Шилай, който представя новото ляво на ККП. Това може да се приеме и като сблъсък между Ху и бившия ръководител на ККП Джянг Земин за контрол над ККП, каза Фенг.

“Независимо от резултата, това е борба за власт в най-голямата банда в историята на човечеството”, каза Фенг.

Жестока вътрешна борба в ККП обикновено се случва в моменти, когато партията преминава през криза. Бо Шилай се появи с неговата нова левичарска кампания точно когато ККП бе в криза под управлението на Дън. Но Бо е фалшив левичар, той има само желанието да поеме най-високата позиция в ККП, коментира Фенг.

“Икономическите политики на ККП са притиснали хората и обществото да бъдат изключително неравни”, посочи той. “Няма никаква социална справедливост. Поларизацията на богати и бедни и сблъсъкът между богати и престъпници са станали нов социален проблем. В резултат на това т.нар. “нова левица” се появи в Китай. Тя популяризира социално и финансово равенство. Разбираемо е, че по-нисшите слоеве имат сантименталност към равенството.”

По думите на Фенг Бо е спекулант, който използва негодуванието на народа. Но  наистина няма начин да се внедри социално равенство извън системата на ККП и т.нар. “пеене на червено” е само начин Бо да използва оплакванията на хората, за да се въвлече в борба за власт.

“Но ако има признак за неприятност, те няма да се колебаят дори да дезертират при американските империалисти. Каква ирония”, възкликна Фенг, отнасяйки се до Уанг Лиджун, бивш шеф на полицията на Чонгчинг и дясна ръка на Бо, който се опита да дезертира в американското консулство в Ченгду на 6 февруари.

Според Фенг без рамка за конституционална демокрация, върховенство на закона и връщане на традиционните ценности и добродетели, всякакви вътрешни борби между лявото и дясното крило на ККП са само порочна борба за власт на тоталитарен режим и нямат нищо общо с установяването на справедливо и равнопоставено общество.

Той изтъкна, че като студент от 4 юни е научил уроците за вземане-даване с ККП и с политиката й, която е като черна кутия. “Природата на ККП няма да се промени. Следователно не влагайте надежди в ККП”, каза той категорично.

“Мисля, че Уен Джябао направи положителни усилия  по време на движението от 4 юни”, допълни Фенг. “Той придружи и Джао до площад “Тянанмън”, за да види студентите. Но някои привидно умерени комунисти може да са дори по-жестоки, когато става въпрос за репресиране на хора. Това е защото системата на ККП превръща всеки обикновен човек във вълк. Не може да се вярва в почтеността на членовете на ККП. Разбира се, има вероятност някои членове на ККП да изоставят партията, когато дойде революция, както при колапса на бившия Съветски съюз. Но това е резултат от изоставянето на комунистическата система.”

Джин Джонг (Jin Zhong), главен редактор на хонконгското списание Open, коментира за телевизия New Tang Dynasty: “Много от нещата, които Бо направи, са подобни на политиките на ККП. Те всъщност имат еднаква природа. Днес Бо падна от позицията си. Това не означава, че ККП е станала по-добра.”

Крис Уу (Chris Wu), редактор на уебсписанието China Affairs, каза за радио Sound of Hope: “Китай е на кръстопът. Трябва да има нова сила, която да замести ККП, да изчисти останките от ККП от обществото и влиянието върху идеологията и културата. Тогава за Китай може да има надежда.”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!