Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Xiaoqiang Xia, Epoch Times

Телевизионните появявания на Джоу Йонгканг и липсата на такива

Джоу Йонгканг в Пекин на 5 март. Носят се слухове, че Джоу е под домашен арест, въпреки появата му на обществено място миналия четвъртък.
Джоу Йонгканг в Пекин на 5 март. Носят се слухове, че Джоу е под домашен арест, въпреки появата му на обществено място миналия четвъртък. (Liu Jin/AFP/Getty Images)

Среща миналия петък между Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang) и индонезийския външен министър накара Китай да се запита дали властният Джоу е в играта с продължаване развитието на кризата в Китайската комунистическа партия (ККП), или не.

Джоу подозрително отсъстваше в четвъртък от телевизионен репортаж за срещата на високо ниво в Шанхай.

В Today’s News на Китайската централна телевизия от 22 март се споменава, че Джоу е посетил пропагандната среща, но класическите снимки как той отива до мястото си или пие чаша чай липсваха. Това е голям пропуск, при условие, че той е един от деветте членове на всемогъщия Постоянен комитет на китайския режим и глава на партийния орган, който контролира почти всички направления на прилагането на закона - Комитета по политическите и законови въпроси (PLAC).

Репортажът изглежда потвърждава слуховете, че той е поставен под домашен арест от партийния ръководител Ху Джинтао (Hu Jintao).

Но на следващия ден в същата телевизионна програма Джоу бе показан на среща в Пекин с индонезийския външен министър Марти М. Наталегава (Marty M. Natalegawa).

Какво се подразбира от тези сцени, които демонстрират изпълнение на политическите задължения на Джоу, на фона на новините за домашния арест? Решенията за скриването на Джоу от обществеността на 22 март и показването му на 23 март може да са били взети от Ху и Уен Джябао (Wen Jiabao).

Кои са основните играчи, замесени в настоящите вътрешни борби във висшия ешалон на ККП?

Новината за домашния арест на Джоу вероятно е разпространена в чуждестранните медии от Ху и Уен.

Тя изглежда потвърждава слуховете за загуба на позицията на Джоу след ареста на Бо Шилай (Bo Xilai). Бо, грижливо подбраният наследник на Джоу, падна тежко след драматичния опит за дезертиране от подчинения му Уанг Лиджун (Wang Lijun) на 6 февруари. Бо бе уволнен като партиен секретар на Чонгчинг и поставен под домашен арест на 15 март.

Оттогава напрежението във високите нива на ККП се повишава.

Бо Шилай, бившият партиен ръководител на провинциалния град Чонгчинг, и Джоу Йонгканг бяха основни членове на партийната клика, водена от бившия париен ръководител Джянг Земин (Jiang Zemin). Джянг се бори с настоящия партиен ръководител Ху Джинтао и премиера Уен Джябао за власт още от тяхното поемане на постовете преди 10 години.

Основата за властта на Джоу е Комитетът по политическите и законови въпроси, а из цял Китай има кадри, които принадлежат на комитета и са лоялни на кликата на Джянг. Ху и Уен може да са разпространили новината за ареста на Джоу, за да измъкнат още информация и за да видят колко различни фракции ще реагират.

Те може и да са се надявали предишните последователи на Джоу да действат срещу него, за да се защитят в предстоящата политическа буря.

Коментаторът на телевизия New Tang Dynasty Уен Джао (Wen Zhao) смята, че Ху и Уен са поискали Джоу да бъде показан на срещата с външния министър.

„Като ръководител на Комитета по политическите и законови въпроси той и индонезийския външен министър нямат за какво толкова да говорят“, коментира Уен Джао.  „В крайна сметка Комитетът не принадлежи на правителствената система. По правило той трябва да се срещне със своя колега, който е китайският външен министър, премиер или служители на Държавния съвет, които отговарят за външните работи. Мисля, че лидерите умишлено са направили тази аранжировка, за да покажат Джоу пред обществото и да спрат носещите се слухове.“

Отнасяйки се до предходен репортаж, че Джоу Йонгканг е „вече под контрол в някаква степен“, Уен Джао посочи, че „ако те направят драстична, неочаквана стъпка и открито обявят ареста, ще бъде като да кажат, че ККП е рухнала и има явно разделение сред топ лидерите.“

„Това ще бъде голям удар за системата. Смятам, че те няма да посмеят да го направят сега. Появявата на Джоу е знак, че топ лидерите не искат хората да останат с впечатлението, че вътрешните борби вече са довели до преврат“, добави Уен Джао.

Позволяването на публичната поява на Джоу може и да задържи Джанг и неговата клика тихи - засега, въпреки че големи промени, засягащи Джоу, са в ход зад кулисите.

Съобщение в Интернет бе широко разпространено в китайския микроблог Weibo. В него се казва, че Комитетът по политическите и законови въпроси вече няма да контролира въоръжената полиция и всяка заповед за въоръжената полиция трябва да идва директно от Ху и Уен.

Ако това бъде потвърдено, значи Ху и Уен са поели контрол над въоръжената полиция вместо Джоу. Това е в унисон с по-ранно заявление на Ху, който посочи, че за да бъде Китай стабилен, армията трябва да бъде замесена. Този коментар предполага, че силата и властта трябва да бъдат отнети от Джоу.

Освен това от 26 март до 2 април Ху ще пътува в чужбина. Новата политика, отнасяща се до въоръжената полиция, може да е предназначена да подсигури, че политическата ситуация няма да претърпи големи промени в негово отсъствие.

Откакто ККП пое властта в Китай, борбите за власт в партията винаги са били жестоки борби между чиновници. Джоу бе верен съюзник на Бо Шилай, а отстраняването на Бо постави Джоу в позицията на следващия за отстраняване. Ху и Уен изглеждат уверени да победят кликата на Джянг и дали Джоу се появява публично не е важно за цялостната ситуация.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!