Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Jack Phillips, Epoch Times

Нов списък с "Враговете на Интернет"

черно - Врагове на Интернет, червено - Държави под наблюдение

Организацията за надзор над пресата  „Репортери без граници“ издаде годишния си доклад „Врагове на Интернет“, включвайки в списъка 12 държави. В него присъстват основни участници като Китай, Виетнам, Бирма, Северна Корея, Сирия, Иран, Туркменистан, Саудитска Арабия и Узбекистан. Тази година обаче организацията добави и Беларус – единствената европейска държава в списъка – и Бахрейн...

Докладът посочва, че Китай е с най-големия брой форумни потребители, хвърлени в затвора през 2011 г. След него са Виетнам и Иран.

„Репортери без граници“ алармират, че китайските власти използват все повече методи за наблюдение, за да следят и контролират Интернет, включително назначаването на т. нар. блогъри „50 цента“ и на платени потребители, които да публикуват съобщения в защита на режима.

„В частност Китай засили техническия си капацитет през 2011 г. и увеличи натиска върху частните Интернет-компании, за да подсигури съдействие от тяхна страна“, посочват от организацията и добавят, че има данни, че режимът „притежава арсенал от 40 000 микроблога, за да комуникира с населението“.

Организацията е включила 13 страни в списъка си „държави под наблюдение“. Там фигурират Франция, Австралия, Южна Корея, Еритрея, Малайзия, Турция, Обединените арабски емирства, Русия, Тайланд, Шри Ланка, Индия и Казахстан.

Присъствието на Австралия е поради „опасна система за филтриране на съдържанието“, която ограничава достъпа до сайтове за детска порнография и други домейни. Франция е включена поради филтриращ закон за нелегално свалящите съдържание.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!