Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайски чиновник, знаещ твърде много, изчезна в Пекин

Matthew Robertson & Ariel Tian, Epoch Times

В последните развития в продължаващата един месец политическа криза, разкриваща фракционната природа на управлението на Китайската комунистическа партия (ККП), се предполага, че китайски чиновник в Пекин е „изчезнал“ на 7 март по заповеди на Бо Шилай (Bo Xilai), противоречив партиен секретар на Чонгчинг, и Уанг Лиджун (Wang Lijun) – бившата дясна ръка на Бо, полицейски ръководител и зам.-кмет, който официално бе обявен за предател.

Твърди се, че Джанг Мингю (Zhang Mingyu), представител в чонгчингския Народен конгрес, е изчезнал, защото е притежавал чувствителна информация, свързана с политическите кампании на Бо, според наскорошни съобщения.

Той е изчезнал по време на две срещи – годишните срещи на Националния народен конгрес и Народния политико-консултативен конгрес, които се провеждат в Пекин.

Новината за изчезването на Джанг първо бе съобщена от приятел, които използва името Chenjia в Sina Weibo, подобен на Twitter микроблог.

Chenjia първоначално пише, че четирима чиновници от Чонгчинг са задържали Джанг в апартамента му, и дава точния адрес и номер на мобилен телефон на Джанг. По-късно той добавя, че Джанг е „отведен без легален процес… отвлечен посред бял ден.“

Случаят е потвърден от адвоката на Джанг, Пу Джичянг (Pu Zhiqiang), според Sydney Morning Herald.

Когато Epoch Times се свърза с Пу, той посочи, че все още не е приел дело от Джанг.

Отделно Уанг Лиджун (Wang Lijun), посрамената бивша дясна ръка на Бо, е бил наречен предател от Ху Джинтао (Hu Jintao) в наскорошен вътрешен брифинг на членовете на комунистическата партия, според South China Morning Post, цитиращ източник, близък до консултативния орган на комунистическата партия. „На всички чиновници на над префектурно ниво в Чонгчинг бе казано онзи ден (4 март), че Уанг е предал страната“, съобщава изданието, позовавайки се на думите на чонгчингски чиновник. Уанг е обвинен в корупция и „морален упадък“.

Уанг се опита да избяга в американското консулство в Ченгду на 6 февруари. Според Washington Free Beacon той занесъл куп документи, които Пекин е изискал от САЩ да върнат. Твърди се, че Уанг е информирал чиновници от американското консулство за корупцията на Бо и връзките му с организираната престъпност, както и че е дал информация за репресиите над дисиденти в Китай.

Изчезването на Джанг се случва скоро след като той писа за самоубийството на друг чиновник, Шуи Дженгкуан (Shui Zhengkuan), бивш член на партийния комитет на община Чонгчинг – партийния орган, ръководен от Бо Шилай. Шуи „извърши самоубийство в луксозна вилна зона за високопоставени служители в общината в събота по обед“, пише Джанг.

Шуи Дженгкуан е бил близък с бизнесмен и с подозирания за шеф на банда Уенг Дженджие (Weng Zhenjie), с когото Джанг Мингю също се е познавал.

Джанг е бил изнудван от Уенг Дженджие и Уанг Лиджун, според коментари по “стената” на Джанг в Weibo след неговото изчезване. Личността, контролираща неговия акаунт, пише, че Джанг го е помолил да публикува вместо него. Той добавя, че Джанг е отвлечен, за да му попречат да издаде заплахите на Уенг и Уанг, за които явно е имал аудио доказателства.

Джанг е бил президент на Tongchuang Group, предприемач с недвижими имоти. Компанията е била закупена при двусмислени условия от Chongqing Trust, чийто изпълнителен директор е Уенг Дженджие. Уенг е президент и на Southwest Securities Company Ltd. - една от първите местни фирми за ценни книжа, която получава инвестиции от централното правителство.

През 2011 г. Джанг открито обвинява Уенг в китайския седмичник Economic Observer за получаването на голямо количество подкупи и злоупотреба с 184 млн. юана (29 млн. щ.д.) от публични фондове за инвестиране в задкулисни институции, които след това отпускат парите като заеми с много високи лихви. Тези организации явно са свързани с неокомунистическото политическо движение на Бо Шилай, назовано „Пеене на червено и удар по черното“, отнасящо се до пеене на маоистки песни и потъпкване на т.нар. банди. Хиляди са арестувани в неистовата кампания, което много критици виждат като изопачаване на върховенството на закона и частично възобновяване на насилие и политическо преследване в стил Културната революция.

Думите „Шуи Дженкуанг“ вече не могат да бъдат открити при търсене в Weibo.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!