Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gary Pansey & Joseph Wu, Epoch Times

Шефът на дисциплинарната инспекция с многозначителни коментари към Бо Шилай

Хе Гуочянг, бивш партиен секретар на Чонгчинг и сегашен секретар на Централната комисия по дисциплинарна инспекция, се срещна с Бо Шилай и кмета на Чонгчинг, Хуанг Чифан. Въпреки усмивките си, Хе и Бо не осъществиха зрителен контакт, като Хе се ръкува с Хуанг, но не и с Бо, главния ръководител на Чонгчинг.
Хе Гуочянг, бивш партиен секретар на Чонгчинг и сегашен секретар на Централната комисия по дисциплинарна инспекция, се срещна с Бо Шилай и кмета на Чонгчинг, Хуанг Чифан. Въпреки усмивките си, Хе и Бо не осъществиха зрителен контакт, като Хе се ръкува с Хуанг, но не и с Бо, главния ръководител на Чонгчинг. (скрийншот от Chinanews.com)

Точно преди чиновници от цял Китай да се съберат за едно от най-големите годишни свиквания на Китайската комунистическа партия (ККП) тази година, шефът на комисията по дисциплинарна инспекция посети Чонгчинг и направи няколко многозначителни коментара, привидно отнасящи се за времето.

"Климатът днес в Чонгчинг е доста различен от този в Пекин", е цитиран да казва Хе Гуочянг (He Guoqiang), шефът на Централната комисия по дисциплинарна инспекция (ЦКДИ). "Надявам се, че всички вие ще обърнете внимание на поддържането на добро здраве в суровата зима", е допълнил той според хонконгското списание Trend.

ЦКДИ е мощен партиен орган, за който се предполага, че служи за изкореняване и наказване на корупцията сред партийните кадри – макар че наблюдатели често определят комисията като политическо оръжие, чрез което партийни вътрешни лица да вадят от играта враговете си.

Репортажите за хапливите коментари се появяват точно преди "Двете събрания" (Националния народен конгрес и Политико-консултативната конференция) в Пекин, при това докато произтеклата от Чонгчинг политическа драма все още не се е уталожила.

Държавните медии публикуваха една единствена снимка от посещението на Хе, на която присъстват той, Бо Шилай (партийният секретар на Чонгчинг) и Хуанг Чифан (кметът на града). Последните двама се усмихват, докато Хе приближава, макар че Бо и Хе не си разменят погледи, а Хе се ръкува с Хуанг – подчинения на Бо.

Според Ши Зангшан (Shi Zangshan), експерт по китайска елитарна политика, живеещ във Вашингтон, думите на Хе Гуочянг почти със сигурност са имали повече от едно значение.

Относно фразата за различния чонгчингски климат Ши коментира следното: "Добре осведомените интерпретират това като намек, че хватката на Бо Шилай над Чонгчинг (…) е абсолютно отклонение от изискванията на политиката, че цялата власт трябва да бъде централизирана и определена от Пекин."

Бо Шилай привлича вниманието в Китай и зад граница от 2008 г., когато е назначен в Чонгчинг, с изобилното използване на ретрограден комунистически символизъм и жестоките атаки над бизнесмени, политически противници и предполагаеми престъпници, обвинени в участие в мафията.

"Когато настъпи преходът от кликата на Бо към тази на Джоу Чянг, който най-вероятно ще поеме поста партиен секретар на Чонгчинг, "промяната в климата" – т.е. кой е политически приемлив и кой не – в Чонгчинг ще бъде огромна", посочва Ши.

Джоу Чянг (Zhou Qiang) е сегашният пръв секретар на Централния комитет на Комунистическата младежка лига, секретар на Хунанския провинциален комитет на ККП и безкомпромисен поддръжник на пекинската партийна линия. Партийната централа разглежда опита за бягство на Уанг Лиджун (Wang Lijun), бившата дясна ръка на Бо Шилай, като огромна загуба на престиж и според непотвърдени сведения е настояла за връщането на оставените в американското консулство документи, които вероятно са уличаващи за нея.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!