Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson, Epoch Times

Китайски кадри мобилизирани по селата за "поддържане на стабилността"

Това е скъп подход, но за да „поддържат стабилността“ в китайските селски райони, на около 15 000 кадри в провинция Хебей (Hebei) е наредено да напуснат регулярните си постове в градовете и да се преместят в над 5000 села. Мащабният проект е стартирал на 10 февруари, според статия в Beijing news...

Кадрите трябва да се хранят, спят и стоят в селата през следващите осем месеца. Правителството на провинция Хебей е отделило 250 млн. юана като част от „работния бюджет за партийните чиновници“, с които да заплати престоя им.

На селата са обещани допълнителни 500 млн. юана като част от „бюджета за стартиране на проекта“. Мисията на кадрите по селата е „да поддържат социалната стабилност“ и да подсигурят, че няма да има широкомащабни размирици преди 18-тия партиен конгрес през октомври. От тях ще се очаква значително да понижат броя на жалбите пред провинциалните власти и Пекин, и разбира се, да „помогнат на селяните да развият икономиката си“.

Ако от някое село има опити за завеждане на жалби, съответната група партийни чиновници губи шанса си да се състезава за титлата „напреднала група“. При наличието на размирици или широкомащабни протести „не само, че работната група ще бъде отговорна, но и главните работни единици ще трябва да дават обяснение“.

Политическият коментатор от базираната в Ню Йорк телевизия New Tang Dynasty, Уен Джао (Wen Zhao), посочи пред Epoch Times, че това е въпрос на време и място. Тъй като Пекин е в провинция Хебей и 18-тия партиен конгрес е насрочен за октомври, най-висшият приоритет за партийните чиновници е през политически чувствителния период да бъдат предотвратени всякакви инциденти.

„Целта на изпратените по селата чиновници от февруари до края на октомври е да стабилизират базата. Тъй като селяните са под постоянно наблюдение, те са компенсирани от специалния бюджет. Той може да бъде използван за ранното разрешаване на проблеми“, коментира Джао.

Активистът за човешки права Ху Джун (Hu Jun) сподели пред Epoch Times, че не само провинция Хебей, но и цялата страна преминава през „лудостта със стабилността“. Административният персонал не може да се грижи за обичайните си задачи, докато всеки се опитва да „поддържа стабилността“, посочи той.

Упражненията по поддържане на стабилността предизвикаха множество коментари онлайн. На сайта Weibo имаше приблизително 13 000 коментара относно статията в Beijing News в деня на нейното публикуване.  „250 милиона юана! Колко училищни автобуса можеха да бъдат поръчани за децата в бедните региони? Срамота!“, коментира форумен потребител от Шенджен (Shenzhen).

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!