Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Simon Veazey, Epoch Times

Китайското посолство се намесва в лондонски театър

Лондонският Колизеум ще бъде домакин през м. април на представленията на една от трите групи на компанията за сценични изкуства Шен Юн (Shen Yun), които са на турне по света в момента. (Roger Luo/Epoch Times)

Компанията за сценични изкуства Шен Юн (Shen Yun) се е изкачвала на много от най-престижните сцени в света през последните няколко години, завладявайки публиката и печелейки репутация на водеща в света китайска компания за изпълнителски изкуства. Но мисията на Шен Юн да съживи 5-хилядолетната божествено вдъхновна култура на Китай предизвиква смущение у китайския режим и неговите дипломати използват различни методи, за да се опитват да провалят представленията на Шен Юн. Лондон е поредното място с такава намеса, където според местните организатори китайското посолство е оказало натиск върху управлението на театъра...



Според организаторите на представленията на Шен Юн в Лондон, миналата година китайското посолство в Лондон е изпратило свой персонал в театъра, за да се опита да ги убеди да не домакинстват Шен Юн. Тази година посолството отново се намесва, твърдят те, което е в унисон с глобалното поведение на китайските служители в това отношение.

Шен Юн предстои да изнесе представления в лондонския Колизеум от 12-ти до 15-ти април, чиято промоция се извършва от Асоциацията на Фалун Дафа във Великобритания. Вицепрезидентът на Асоциацията професор Ли Шао (Li Shao) заяви, че режимът се страхува от Шен Юн. 

"Китайският комунистически режим е атеистичен и в продължение на години се опитва да унищожи точно тези култура и ценности, които Шен Юн отново съживява така успешно."

Според проф. Шао действията на посолството само разкриват характера на Китайската комунистическа партия. "Шен Юн показва богатството на китайското наследство. Не представя ли той на света величието на Китай и китайския народ? Що за правителство е това, което ще изкриви дипломатическите норми и ще се намеси в основните художествени свободи, за да не позволи на чужденци да видят красивата традиционна култура на страната му? "

Миналия месец в Южна Корея заместник-консулът и друг персонал от китайското консулство са говорили с местните власти и театри в Гоянг (Goyang) и Даегу (Daegu), настоявайки за отмяна на договорите с местния промоутър на Шен Юн.

Консулските служители са се обаждали също така до телевизионни канали и са им казвали да спрат излъчването на рекламите за представлението, защото било отменено.

Преди две години в Молдова китайският режим заплаши да спре обещаните на правителството заеми, ако то не подложи на натиск театъра да отмени Шен Юн. 

Директно оказваният натиск е само една от тактиките, използвани от режима през последните години, казва проф. Шао.

В някои страни като САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия, китайските консулства са писали писма до местни държавни служители, да ги насърчават да не ходят на изпълненията на Шен Юн.

При написването на тези писма, китайските представители на режима отразяват своя "дълбоко вкоренен страх, параноя и чувство за малоценност", смята професор Джанг Тянлянг (Zhang Tianliang) от университета "Джордж Мейсън", в статия от 2010 г., публикувана в Epoch Times.

"Това, от което режимът се страхува най-много е, че Шен Юн, който посещава Европа, Америка, Австралия и Азия, в крайна сметка ще разчисти облаците от измамите на комунистическия режим, като вулгарността и грозотата на културата на комунистическата партия само ще станат по-очевидни", коментира проф. Тянлянг.

Китайският режим започва своето вмешателство в Шен Юн от самото му начало през 2006 г. В блог, озаглавен "Кой се страхува от Шен Юн?" Лишай Лемиш, водещ в Шен Юн, посочва 46 документирани случая на намеса в 20 страни, станали от 2008 г. насам.

Действията на посолствата настроиха също така политици и в страни като САЩ, Австралия и Нова Зеландия, които смятат, че са престъпени дипломатически граници. 

Д-р Кати Кейси от Оукланд, Нова Зеландия, която е общински съветник, коментира през февруари 2011 г. в отговор на писмо от китайския генерален консул в Оукланд, че той остро е настоял тя да не присъства на Шен Юн. По този повод тя заяви: "Наистина съм разстроена, че консулството мисли, че може да повлияе на изборни членове в страна-домакин, където те са наши гости."

"Този генерален консул няма право да ми каже да не ходя на представление в Оукланд. Как се осмеляват? Това е напълно неподходящо поведение за един дипломат в тази страна - каза д-р Кейси. - Аз съм против намесата на консула в политическия ми живот и политическия живот на кметството в Оукланд."

В България китайското посолство също се намеси, за съжаление успешно, да се забранят концертите на Шен Юн в страната ни, по повод на което Информационният Център на Фалун Дафа в България организира наскоро пресконференция в София.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!