Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Victoria Clarke, Epoch Times

Китай "шокиран": австралийските минни компании не взимат подкупи

Неназован бивш австралийски сенатор е заявил, че китайските миннодобивни компании са "шокирани" от липсата на подкупи в австралийската минна индустрия.

Според поредица от имейли, публикувани от Wikileaks на 27 февруари, бившият австралийки сенатор – назован "източник CN65" – описва китайския минен сектор като дълбоко корумпиран.

Имейлите са кореспонденция между сенаторът и Stratfor – международна компания за разузнавателен анализ. Stratfor предоставя ежедневно разузнаване, сигурност и финансови брифинги на клиентите си, включително и на Австралийските сили на отбраната.

"Там, където чуждестранните компании действително получат достъп до земи за минна дейност, те изглежда са винаги на загуба, защото минният сектор в Китай е един от най-корумпираните", е заявил бившият сенатор.

"Те просто не могат да проумеят, че законовото управление се отнася и до минните проекти в Австралия. Отказват да повярват, че имат право да получат обект за минна дейност само ако се придържат към съответните позволени съобразно околната среда условия. Мислят, че не заслужавате доверие, освен ако не им кажете, че ви е необходимо да подкупите някого", добавя той.

Подкупите (или "гуанши", както се наричат в Китай) са широко разпространен проблем. През 2010 г. четирима служители от базираната в Австралия минна компания Rio Tinto бяха арестувани в Китай и според сведенията са признали, че са взели подкуп от над 10 млн. щ. д.

Изтеклата информация е била част от публикуваните от Wikileaks файлове от световното разузнаване. Над 5 млн. имейла на разположената в Тексас компания Stratfor са направени обществено достояние. Имейлите датират между юли 2004 и края на декември 2011 г. Те разкриват информаторската мрежа на Stratfor, структурата й на разплащане, техники за пране на пари и използвани психологически методи, според Wikileaks.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!