Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ming Chen, Epoch Times

Китайска военна болница затваря врати поради предполагаеми случаи на ТОРС

Вестник от Хонконг съобщи, че няколкостотин войника с висока температура и други подобни на ТОРС симптоми, са задържани в изолаторни отделения във военна болница в град Баодинг (Baoding), североизточен Китай, провинция Хебей (Hebei). Местните власти отричат появата на​​ епидемията ТОРС, но китайските потребители на форуми и блогове смятат, че властите отново се опитват да прикрият избухването на потенциална епидемия, както се е случило и през 2003 г.

На 24 февруари репортери от вестник Apple Daily в Хонконг посещават болница PLA 252 в град Баодин, където се твърди, че са изолирани 300 войника, двама от които вече са починали. Твърди се още, че три съседни болници имат пациенти, проявяващи подобни на ТОРС симптоми.

Посещението на журналистите от весник Apple Daily води до публикации в някои блогове в Хонконг и континентален Китай, претендиращи за повторната поява на ТОРС в градовете Баодин и Далиан, провинция Ляонин, североизточен Китай.

Репортерите отбелязват, че западното крило на болницата PLA 252 е отворено за обществеността, а източното - охранявано от военна полиция, носеща маски. Източното крило е участъкът за инфекциозни заболявания, в което много пациенти са били лекувани още при избухването на ТОРС през 2003 г.

Охранител на участъка е разказал пред един от журналистите на Apple Daily, че около 300 войника са държани в изолация. Също така, пенсиониран член от персонала на болницата е споделил, че специалисти от болница 301 в Пекин са се присъединили към разследването. Войниците са с висока температура, която не може да се понижи, "следователно заболяването им е доста по-сериозено от обикновения грип", казва пенсионираният член на персонала.

Уличен търговец, работещ в близост до болницата, е заявил пред Apple Daily, че първоначално (преди около 10 дни) войниците показващи симптоми на грип са били пращани в друга военна болница, но няколко дни по-късно голям брой болни войници са били откарани в болница PLA 252 и поставени под карантина. Според данни на весник Apple Daily, някои от войниците стоят все още под карантина в болница Ронгшяо, Първа здравна болница и Инфекциозната болница в град Баодинг.

Мнения на местни жители


На 25 февруари г-н Ченг, жител на Баодин сподели пред весник Epoch Times, че болница Ронгшяо в Баодинг е всъщност заведение за военно служещи с психически заболявания, но напоследък се задържат предполагаеми ТОРС пациенти в изолационни отделения. От тогава болницата е недостъпна за обществеността.

Персоналът на болница Ронгшяо в Баодинг не пожела да отговори на телефонните запитвания от страна на Epoch Times дали болницата е затворена за обществеността, и дали действително са приели ТОРС пациенти. Тъй като болница PLA 252 е част от военната система на здравеопазването, тя не е задължена да докладва за епидемии пред градските власти.

Г-н Ию - таксиметров шофьор в Баодин, заяви следното пред ​​Epoch Times: "Карам из града ежедневно и дочух, че в болница PLA 252 са приели много войници, заразени с ТОРС или мутирал вирус на ТОРС, и затова болницата не е достъпна за обществеността. Говори се, че дори и някои селища са затворени. Правителството винаги се опитва да покрие фактите, и поради тази причина обикновените граждани могат да разчитат единствено на собствения си анализ и преценка."

Официални опровержения и обществен скептицизъм


Властите от провинция Хъбей отрекоха повторното възникване на ТОРС епидемията. Здравното бюро на град Баодин също отрече случаите на пациенти заразени с ТОРС и заяви, че това всъщност е грип. По-късно заявиха, че съгласно регламента на Превантивния акт за инфекциозни заболявания, на този етап конкретни отговори не могат да бъдат дадени. От 24 февруари всички публикации и доклади на големите китайски уебсайтове свързани с ТОРС започнаха да се премахват.

На 26 февруари весник Apple Daily публикува последните данни от Китайското здравно бюро, което "потвърждава", че войниците са били заразени с аденовирус 55.

Apple Daily докладва, че болничният персонал е заявил, че болницата работи нормално и изолационно отделение не съществува. Друг лекар твърди, че войниците са били държани в изолация, за да "бъдат излекувани по-бързо и да не заразят околните".

Някои интернет потребители не повярваха на изяснението на Здравното Бюро.

Китайски блогър, изкоментира следното: "Защо трябва да откриваме истината чрез медиите в Хонконг или Тайван?"

"При първоначалното възникване на ТОРС епидемията в град Гуандонг през 2002 г., правителството беше заявило същото - че няма възникнала епидемия", заяви г-н Уан от Шанхай пред Epoch Times.

Г-н Ху от провинция Джеджянг сподели пред Epoch Times: "Нямам доверие на Здравното бюро. Нашето правителство постоянно лъже народа."

На 24 февруари властите в Пекин обявиха началото на координационната система за спешна медицинска помощ, което означава, че в случай на голяма епидемия, терористична атака или случай на масово отравяне, военизираната полиция ще има задачата да се справя със спешни повиквания и то без изчакване на разрешение. Тази мярка за сигурност увеличи подозрението на блогърите.

Първият случай на ТОРС беше докладван през ноември 2002 г. в провинция Гуандонг, южен Китай.

Epoch Times за първи път отрази историята през февруари 2003 г. В същото време официалните китайски медии отричаха все още съществуването на ТОРС, а чуждестранните китайскоезични медии предимно игнорираха историята. През март 2003 г. Epoch Times съобщи за над 300 случая на ТОРС, като документира и хода на заболяването още преди китайските власти официално да признаят заразата през април 2003 г. и то в резултат на международен натиск. 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!