Следвайте "Буднаера" в Телеграм

КРОСС

За втори път ужилиха баба-професор с 70 000 лева

Само преди година 80-годишната Елена Шейретова отново е повярвала на схемата, че синът й е катастрофирал тежко и тя трябва да даде пари, за да го отърве, съобщават медии. Тогава обаче изгоряла само с 12 000 лева. Въпреки че не успяла да върне парите си и извършителите не били заловени, само година по-късно възрастната жена отново се вързала на същата схема, но този път дала рекордните 70 хиляди лева.

Заради огромната сума полицията в София, Русе и Велико Търново е вдигната на крак в търсене на извършителите. Единственото описание, което бабата успяла да даде обаче, било, че е предала парите на русоляво момче на мост близо до дома си. Всички камери в района са иззети и разследващите стриктно ги преглеждат и сравняват образите с базата данни на мошениците, които изкарват прехраната си с телефонни измами. Дори и да ги намерим обаче, доказването на това престъпление е изключително трудно, тъй като обектът, който търсим, са пари, а не вещ, която може да се разпознае, обясниха експерти. Въпреки това обаче те са оптимисти, че след като вече са залавяли банди измамници, и този път може да успеят. До всички мобилни оператори са изпратени запитвания, за да се установи от коя клетка и къде са провеждани разговорите с бабата. Със сигурност това е станало с предплатена карта, която след удара е унищожена.

Обикновено тези престъпници избират жертвите си на случаен принцип, малко вероятно е в схемата да е замесен човек от банката, но въпреки това ще проверим и тази версия, обясниха полицаите. Те недоумяват как банковите чиновници са допуснали възрастна жена да излезе от клона с толкова много пари без охрана, след като по закон с над 20 000 лв. кеш трябва да се ползва специална охрана.

Предупредили сме всички банки да са особено бдителни при случаи, когато възрастни хора теглят големи суми пари, и въпреки това в случая тя е успяла да изтегли 70 хиляди, и то на два пъти без проблем, недоумяваха разследващите, цитирани от "Монитор".

Елена Шейретова вчера не пожела да разговаря с журналисти. Дала е показания само в полицията, но обясненията й съвсем не са достатъчни, за да се изготви фоторобот. 80-годишната баба професор беше измамена с рекордната за телефонните измами сума от 70 000 лева по нова схема с отворен телефон.

Тя получила обаждане във вторник сутринта. В слушалката чула мъжки глас, който се представил за сина й и поискал да даде 30 000 лв. на полицаите, тъй като е блъснал човек на пешеходна пътека и щяло да стане лошо.

Преди да прекъсне разговора, мъжът дал инструкции да не затваря слушалката и едва като се прибере с парите вкъщи, да я сложи обратно и пак ще я потърсят за още инструкции. Това се повторило два пъти, защото измамниците решили, че първите 30 000 лв. не са им достатъчни, и поискали още 20 000 евро. Междувременно, докато Елена била в банката за втори път, синът й се прибрал, видял отворения телефон и го затворил.

Престъпниците помислили, че бабата се е прибрала, и звъннали. Без да се стреснат от мъжкия глас, му казали – "Хайде бе, господине, цял ден ви търсим, майка ви е в болница със счупен крак, аз съм лекарят, идвайте насам", и пратили сина на Елена в другия край на София, за да не се пречка при изпълнението на схемата. Когато жената се върнала от банката вкъщи, получила същите инструкции и предала и втория транш. Едва вечерта към 17 часа разбрала, че е измамена, когато истинският й син се прибрал от болницата и заварил майка си вкъщи.

/НИ/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!