Следвайте "Буднаера" в Телеграм

vsekiden.com

Пластмаси ни тровят у дома

В нашето ежедневие съзнателно или несъзнателно използваме най-различни видове пластмаси – като се започне от пликовете за покупки, и се стигне до тефлоновите домакински съдове. Ако сте забелязали, на повечето пластмасови изделия, които използваме, има цифра от 1 до 7. Тази цифра е разположена в триъгълник, символизиращ рециклиране. Важно е да знаем кои пластмаси са вредни, за да запазим здравето си.

Рolyethylene terephthalate (PET или PETE) – Този вид пластмаси се използват за производство на бутилки за минерална вода, газирани и безалкохолни напитки, сиропи за кашлица, лейкопласт и др.
High density polyethylene (HDPE) – Този вид пластмаси се използва също за бутилки, пликчета за пазаруване, торбички за фризер, бутилки за прясно мляко.

Polyvinyl chloride (V или PVC) – използват се за производство на бутилки за съхранение на нехранителни продукти, опаковки за козметични продукти, блистери, дограма и подови настилки.

Low density polyethylene (PELD или LDPE) – Полиетилен с ниска плътност – Този вид пластмаси се използват за торбички за еднократна употреба, опаковки на шампоани, миещи препарати и др., домакинско фолио.

Polypropylene (PP) се използва за сламки, чинии за микровълнови фурни, градински пластмаси, чаши, контейнери за храна, домакински съдове, опаковки на солети, бисквити и др.

Най-новите изследвания върху PET пластмасата откриват, че в дългосрочен план от този вид бутилки се отделят вещества, които имат негативен ефект върху човешкото здраве. Тези вещества попадат във водата или безалкохолните напитки и при натрупване смущават действието на някои полови хормони, успешно имитирайки хормона естроген. Ако бутилките се използват повторно, проблемът се задълбочава, тъй като PET пластмасите са порести и в тях лесно се задържат бактерии и миризми.

Със сигурност, пластмасите, които е добре да избягваме са тези, с номера 3(PVC), 6(PS) и 7(PC).

PVC пластмасите често се използват за опаковане на месо. Те съдържат омекотители, наречени ”пталати”, които влияят върху хормоналния баланс на човека, а по време на производството на тези опаковки се отделя диоксин, който е мощен канцероген и в допълнение причинява хормонални аномалии.

И двете форми на полистирена- PS, отделят частици стирен, който се счита за потенциален канцероген, влияе върху хормоналния баланс на организма и повлиява репродуктивните възможности на хората.

Пластмасите с номер 7(PC) и рециклираните пластмаси съдържат бисфенол А (BPA), който също повлиява хормоналния баланс на организма и се свързва със заболявания като рак и затлъстяване диабет, повишаване на агресията, понижаване на паметта и др.

За сега се счита, че пластмасите с номерация 2 (HDPE), 4(PELD или LDPE) и 5(PP) са безопасни за човешкото здраве.

Как да се предпазим

Никога не купувайте хранителни продукти в пластмасови опаковки, на които не е отбелязан вида пластмаса. Ако се изкушите да си поръчате храна за къщи, никога не я оставяйте да престоява в пластмасовите кутии, в които ви е доставена.

Никога не загрявайте храни, поставени в пластмасови съдове в микровълнова фурна. По възможност не използвайте пластмасови прибори, съдове и чаши.

Изхвърлете всички тефлонови тави, тигани и съдове. Ако усетите мирис от пластмасов съд или бутилка, незабавно го изхвърлете. Забравете за порочната практика да се съхраняват вино, ракия и прясно мляко в пластмасови съдове или бутилки.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!