Ботевият род е свързан с братята Евлоги и Христо Георгиеви, Васил Левски, Иван Вазов

София. Нормално е в сянката на един гений, да останат всички останали талантливи негови сродници, включително и прочутият педагог, книжовник, преводач, полемист, общественик даскал Ботьо Петков. На негово име всяка година Общонародна фондация „Христо Ботйов” дава националната ежегодната награда „Даскал Ботьо Петков”, която се връчва на преподавател в областта на хуманитарните дисциплини в различни градове. Това каза пред Агенция „Фокус” Боян Ботйов, председател на Общонародна фондация „Христо Ботйов”, по повод днешната 164-а годишнина от рождението на поета-революционер, която се отбелязва днес. „Другите братя на войводата – също със заслуги към България – остават в неговата сянка. Това е съвсем нормално, не би могло да бъде различно и иначе”, каза още Боян Ботйов.

Когато се е съставяло родословното дърво на революционера Христо Ботев преди около 15 години, се е оказало, че има десетки потомци на различни разклонения от голямото родословно дърво в Калофер, Карлово, Клисура, Копривщица.

Потомци живеят в много градове на България, особено в Карлово или в Пловдив, които са най-близо до Калофер, и в много други градове на страната. Във Варна, в Бургас, и извън България, също има потомци на този голям род. „Това са хора, които са ми пети или шести братовчеди”, каза Ботйов.

Между наследниците на големия род е и известната актриса Татяна Лолова, която по майчина линия е потомка на Христо Ботев. Родът е свързан с братята Евлоги и Христо Георгиеви, с Иван Вазов, с Васил Левски, по съребрена линия. След гибелта и на Христо Ботев, и на Васил Левски, техни далечни роднини братовчеди се женят.

„Родословното дърво е много голямо и с най-различни професии. Правихме проследяване на най-често срещаните професии в бащиния род, в майчиния род, най-честите заболявания – такива интересни проучвания, които публикувахме в една брошура „Бащиният и майчиният род на Христо Ботев”, каза още Боян Ботйов.

Общонародна фондация „Христо Ботйов” организира съвместно със Столична община тържествата в София за отбелязването на годишнината. Фондацията награди преди дни кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

Яница ТАНЕВА

Focus News

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!