Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ботевият род е свързан с братята Евлоги и Христо Георгиеви, Васил Левски, Иван Вазов

София. Нормално е в сянката на един гений, да останат всички останали талантливи негови сродници, включително и прочутият педагог, книжовник, преводач, полемист, общественик даскал Ботьо Петков. На негово име всяка година Общонародна фондация „Христо Ботйов” дава националната ежегодната награда „Даскал Ботьо Петков”, която се връчва на преподавател в областта на хуманитарните дисциплини в различни градове. Това каза пред Агенция „Фокус” Боян Ботйов, председател на Общонародна фондация „Христо Ботйов”, по повод днешната 164-а годишнина от рождението на поета-революционер, която се отбелязва днес. „Другите братя на войводата – също със заслуги към България – остават в неговата сянка. Това е съвсем нормално, не би могло да бъде различно и иначе”, каза още Боян Ботйов.

Когато се е съставяло родословното дърво на революционера Христо Ботев преди около 15 години, се е оказало, че има десетки потомци на различни разклонения от голямото родословно дърво в Калофер, Карлово, Клисура, Копривщица.

Потомци живеят в много градове на България, особено в Карлово или в Пловдив, които са най-близо до Калофер, и в много други градове на страната. Във Варна, в Бургас, и извън България, също има потомци на този голям род. „Това са хора, които са ми пети или шести братовчеди”, каза Ботйов.

Между наследниците на големия род е и известната актриса Татяна Лолова, която по майчина линия е потомка на Христо Ботев. Родът е свързан с братята Евлоги и Христо Георгиеви, с Иван Вазов, с Васил Левски, по съребрена линия. След гибелта и на Христо Ботев, и на Васил Левски, техни далечни роднини братовчеди се женят.

„Родословното дърво е много голямо и с най-различни професии. Правихме проследяване на най-често срещаните професии в бащиния род, в майчиния род, най-честите заболявания – такива интересни проучвания, които публикувахме в една брошура „Бащиният и майчиният род на Христо Ботев”, каза още Боян Ботйов.

Общонародна фондация „Христо Ботйов” организира съвместно със Столична община тържествата в София за отбелязването на годишнината. Фондацията награди преди дни кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

Яница ТАНЕВА

Focus News

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!