Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gao Zitan, Epoch Times

Даренията в Китай – предимно в джобовете на чиновници

Около 60% от даренията за благотворителни организации в крайна сметка се озовават в правителствената хазна, според наскорошно изследване.

Докладът за предоставените дарения в Китай за 2011 г. бе публикуван миналия месец от Китайския информационен център за благотворителност и дарения към Министерството на гражданските дела. Той се отнася за неправителствените организации през 2010 г.

Както съобщи Beijing Times, 58.3% от даренията отиват при свързани с режима правителствени офиси и организации, като Китайския червен кръст, докато само 1.3% от даренията са отишли при независими благотворителни организации и старчески домове.

Чен Шучинг (Chen Shuqing), член на Китайската демократична партия, е критичен към статистиката. Откакто Китайската комунистическа партия (ККП) идва на власт, тя монополизира социалните дейности в името на управлението, посочва той, включително и благотворителните организации. По думите му партията третира управлението на даренията на благотворителните организации като част от законните функции на правителството.

„Сред благотворителните организации така нареченият „Червен кръст“ е само „разширение“ на китайското правителство - коментира той. - Даренията, направени от хората за Червения кръст, всъщност са вземани от правителството. Правителството управлява и разпределя тези дарения без съответното водене на книги; трудно е за хората да знаят къде са използвани тези дарения, колко от тях са използвани и за какво са използвани.“

Според Чен има няколко благотворителни организации, които изглеждат независими, но които в действителност се страхуват от режима.

Докато официалните благотворителни организации са стабилни, през януари китайският Благотворителен център www.foundationcenter.org.cn получи писмо от седем неправителствени организации от планинската област Чинба в северозападен Китай, в което те пишат, че имат проблеми с оцеляването.

Шест от тези седем организации са основани около 2000 г. В началото те са подкрепяни от чуждестранни фондове. Но през последните години международните агенции спират да подпомагат финансово китайските благотворителни организации. В същото време местната подкрепа е изключително малка.

Според China Youth Daily има около 381 хил. неправителствени организации, регистрирани в Китай до края на 2007 г. – повечето от които свързани с правителството. Броят на нерегистрираните самоорганизирани неправителствени организации е оценен на около 3 млн., информира изданието.

Денг Гуошенг (Deng Guosheng), директор на Факултета по иновации в публичния мениджмънт и Изследователския център по социална отговорност към университета Цингхуа (Tsinghua), заяви в интервю за радио Sound of Hope: „Неправителствените организации на обикновените китайци първоначално бяха създадени с чуждестранна помощ и постепенно се развиха добре. Заради международната финансова криза, дълговата ситуация в Европа и забавянето на американската икономика, много международни неправителствени организации постепенно оттеглиха подкрепата си към Китай. Местните неправителствени организации зависят от чуждестранна помощ и нямат никакъв друг източник на помощ.“

Денг изрази подозрението си, че финансирането се е отдръпнало заради схващането за икономическото развитие на Китай. Той обаче посочи, че развитието е допринесло само за някои определени сектори.

Уей Джонгпинг (Wei Zhongping), независим кандидат, борещ се за място в законодателното тяло на ниско ниво в Китай, заяви пред Epoch Times, че за благотворителните дарения в Китай липсва подходящ контрол. „Къде отиват даренията не ни е известно и няма никакъв начин за разследване.“

Безотчетността намалява общественото доверие и ограничава приноса, коментира той. Съобщенията на китайските медии показват, че даренията са намалели с 80% от юни до август 2011 г., след като скандалът с благотворителните организации излезе наяве.

„За разлика от други страни, поп-звездите и предприемачите в Китай не правят дарения - изтъкна Уей. - Една от основните причини е злоупотребата с фондовете. Тези, които даряват доброволно, напълно се разочароват, тъй като те всъщност хранят някои алчни ‘червеи’.“

Той посочи източването на фондовете, дарени след земетресението в Уенчуан (Wenchuan), провинция Сичуан (Sichuan) през 2008 г. „От дарения бе събрана предостатъчна сума, за да облекчи страданието на хората. Но първото нещо, което правителствените служители направиха с дарените за земетресението пари, бе да купят куп луксозни коли.“

Beijing Times съобщи за изследване на Денг Гуошенг по този въпрос. Той и екип от 10 души провели четиримесечно изследване на даренията за земетресението, като използвали само официалните данни. Те установили, че 80% от дарените 76 млрд. юана са отишли в сметки на правителството.

„Кой ще дари вече? - пита Уей. - Всички дарители са горчиво разочаровани.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!