Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Shen Yuqing, Epoch Times

Китайски блогъри твърдят, че ТОРС се е завърнал

Китайски блогъри предупреждават за завръщането на смъртоносно заболяване. Те твърдят, че болестта ТОРС се разпространява повторно в Китай и че не може да се има доверие на китайските висши чиновници относно това да се погрижат за сигурността на хората...


Мнения от добре познатите блог сайтове като Baidu, Tianya и Weibo в континентален Китай, както и от форума Golden Forum в Хонконг, посочват, че в някои китайски болници са започнали отново да се появяват ТОРС пациенти, от които няколко са починали, а близо 100 са поставени под карантина. 

ТОРС (тежък остър респираторен синдром) се появява през 2003 г, заразявайки над 8000 души в 26 страни, като причинява 774 смъртни случая, според сведения от статия в New England Journal of Medicine, който описва ТОРС като първата пандемия на 21-ви век. 

Според мнения на интернет потребителите, ТОРС се е появил в два участъка в североизточната част на Китай: град Баодин (Baoding) в провинция Хебей (Hebei) и град Далиан (Dalian) в провинция Ляонинг (Liaoning). Местни жители на град Баодин потвърждиха пред репортери на Epoch Times за съществуващи случаи на ТОРС в района.

Според статия на CNA - националната новинарската агенция на Тайван, на 23 февруари центровете за контрол на заболяванията в Тайван са изпратили запитване към Пекин с иск да потвърдят появата на ТОРС. По-късно, заместник-директорът на центровете за контрол на заболяванията в Тайван, Джоу Джихао (Zhou Zhihao), коментира, че Министерството на здравеопазването на Китай е опровергало завръщането на ТОРС. 

Според блогър, държавните служители в Хонг Конг са получили същия отговор.

Андерсън Чен Шингчанг (Anderson Chen Xingchang) публикува следното съобщение в блога Sina: "Що се отнася до слуховете отнасящи се за пациенти диагнозирани с ТОРС в болница No. 252 в град Баодин, Министерството на здравеопазването на Хонг Конг съобщи, че след комуникацията си с Министерството на здравеопазването на Китай е разбрало, че първоначалните резултати са показали, че това не е ТОРС. Всички обвързани служби в Китай ще публикуват информацията по-късно."

В отговор на официалното опровержение, блогърите припомнят за прикриването на ТОРС през 2003 г. от Пекин. Един от тях казва: "Бъдете нащрек! Ако се доверявате на информационния поток на Китай, дори и на 5% от него - вие ще умрете. Спомняте ли си какво се случи, когато ТОРС избухна преди години?" 

Прикриването през 2003 г.

На 16 ноември 2002 г. Гражданската болница в Хеюан (Heyuan), провинция Гуангдонг (Guangdong) в югоизточната част на Китай, приема пациент, който бива назован като първия диагностиран с ТОРС в света. По-късно се оказва, че няколко души от медицинския персонал са били също заразени. Въпреки това китайските власти отричат съществуването на смъртоносната зараза. 

Два месеца и половина по-късно ТОРС се разпространява и в района на Гуангджоу (Guangzhou). За да се гарантира липсата на граждански вълнения по време на Националния конгрес и Китайската народна политическа консултативна конференция - две важни годишни събития, организирани от Китайската комунистическа партия (ККП), нито една от големите китайски медии не съобщи за ситуацията.

В допълнение Бюрото по обществена сигурност направи опит за арест на така наричаните "разнасящи слухове". В резултат на премълчаването на истината, по време на пътната треска преди започването на Китайската нова година, ТОРС се разпространи бързо до всички части на Китай. 

До 19 март 2003 г. ТОРС стигна до Хонконг, Пекин, както и провинциите Шаншси, Хунан, Гуангши и Сичуан. Въпреки това китайското управление твърдеше, че в Пекин няма случаи на ТОРС.

На 2 април Световната здравна организация издаде предупреждение за пътуване, съветвайки гражданите да не отиват до Гуангдонг и Хонконг. Това беше първият глобален предупредителен сигнал срещу пътуване в 55-годишната история на организацията. Междувременно министърът на общественото здравеопазване, Джан Уенканг (Zhang Wenkang), заяви следното: "Безопасно е да се пътува до Китай или да се идва да се работи в Китай". 

След два неуспешни опита да накара китайските медии да разкрият истината, лекарят от 301 болница на Народната освободителна армия, д-р Джянг Янйонг (Jiang Yanyong), описва реалната ситуация пред сп. Time, което на 8 април 2003 г. публикува отвореното му писмо. 

Поради международния натиск, китайските власти признават за ТОРС епидемията. В рамките на един ден, официалното число на идентифицираните пациенти в Пекин скача от 37 на 339 случая, които продължават да нарастват до края на епидемията.

Скоро след това Джанг Уенканг и заместник-ръководителя на ККП в Пекин, Менг Шуенонг (Meng Xuenong), са уволнени като изкупителни жертви в прикриването. Тогавашният лидер на ККП и на Китай Джянг Земин избяга в Шанхай, за да избегне заразата. 

Epoch Times следеше историята, като съобщи за първи път за ТОРС през февруари 2003 г. През март, когато държавните медии в Китай се опитваха да прикрият истината, а останалите китайски медии извън Китай не обръщаха много внимание на ТОРС, Epoch Times публикува повече от 300 статии за ТОРС, изпращайки ясно предупреждение към света.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!