Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Sophia Fang & Leon Lemmons, Epoch Times

Каква полза от пожарната кола, ако не може да се добере до пламъците?

Пожарните коли не са от голяма полза, ако заседнат в трафика. Този принцип бе демонстриран наскоро в Китай, след като пътят на пожарна кола до горящ ресторант за спагети бе препречен – и дори отрязан – от шофьори, които не можаха да бъдат накарани да отбият встрани.

Видео от инцидента на 16 февруари – наред с диаметралното сравнение с доброто поведение на германците – набра милиони посещения в китайския Интернет и вдъхнови дебати.
Инцидентът бе отразен от China’s Beijing News.

„Трагичното в случая е, че след повече от десет минути пожарните коли едва бяха помръднали между две превозни средства. Само една кола отби в друга лента, за да им направи път – описва блогър случая в мрежата. – Но друг пътнически автомобил изскочи точно пред тях. Шофьорът на пожарната не можеше да направи нищо, освен да надуе клаксона.“

На този етап от ресторанта се надига черен пушек – унищожил спагетите, но без да нарани никого – докато петте пожарни коли надуват клаксони зад нехайни шофьори.

Интервюираните на следващия ден пожарникари посочиха, че това е относително често срещано. „Ако на мястото има пътна полиция, е много по-лесно. Ако ли не, тогава най-вероятно ще изгубим най-добрата възможност да потушим огъня“, поясни един огнеборец. Той добави, че в някои случаи може да види как огънят се разгаря в далечината, докато е заседнал зад автомобили, които отказват да се отместят от пътя му.
Нежеланието на шофьорите да се отдръпнат от пътя при спешни случаи говори за основна липса на доверие в основите на обществото, според онлайн коментатори.

„В Китай проблемът е обострен, защото когато една полицейска кола, пожарна кола или линейка включат сирената си, това не означава непременно, че те са по служба. При твърде многото случаи на лъжливото овчарче, никой вече не ги слуша – пише коментиращ на 22 февруари под видеото. – Това показва, че моралът на хората е твърде нисък. Вероятно нещата до следващото поколение няма да се подобрят. Жал ми е за нас.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!