Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Angela Wang, Epoch Times

Джоу Йонгканг оглавява апарата на Обществена сигурност

Преди да навлезе в политиката, Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang) (роден през 1942 г.) работи в нефтените полета в продължение на почти 30 години.

Смята се, че след смъртта на първата му съпруга, която загива в автомобилна катастрофа, Джоу проправя пътя си към ръководството на Китайската комунистическа партия (ККП) след като се жени за племенницата на бившия президент Джянг Земин (Jiang Zemin). През 1998 г. Джоу напуска поста на ръководител на национална компания за петрол в Китай и e назначен за министър на земята и ресурсите. Година по-късно става партиен лидер на провинция Сичуан (Sichuan).

Джоу Йонгканг - девети в йерархията на управляващата Китайска комунистическа партия (ККП) и член на влиятелния Постоянен комитет на Политбюро, отговарящ за политическата, правната и законодателната програма
Джоу Йонгканг - девети в йерархията на управляващата Китайска комунистическа партия (ККП) и член на влиятелния Постоянен комитет на Политбюро, отговарящ за политическата, правната и законодателната програма (NTDTV),

През 1999 г. тогавашният президент Джянг Земин се зарича да изличи практиката Фалун Гонг в период от три месеца чрез национална кампания. Като негов родственик и доверен спътник в ръководството, Джоу поема много ключови роли при осъществяването на плана за преследването на практиката Фалун Гонг (още известена като Фалун Дафа).

Според сведения от уебсайта Clearwisdom на Фалун Гонг, докато все още е бил на позицията на партиен лидер в провинция Съчуан, Джоу е връчвал парични награди на лица от затвори, трудови лагери и бюра за обществената сигурност, които са изтезавали и промивали съзнанията на задържаните практикуващи Фалун Гонг по особено активен начин. С поне 217 потвърдени смъртни случая на практикуващи Фалун Гонг в резултат на изтезания и малтретиране, Съчуан е една от провинциите, в която се наблюдават най-тежки нарушения на човешките права, свързани с преследването на Фалун Гонг.

Според Clearwisdom, официални документи извлечени от Управление 6-10 - партийния орган, създаден от Джянг Земин с цел премахване на практиката Фалун Гонг, показват че директорите на Политическата и законодателната комисия - Джоу Йонгканг (2007-) и Луо Ган (1998-2007) - са дали разрешение на полицейските власти, чрез което при необходимост могат да "извършват медицински лечения, докато трансформират психически практикуващите Фалун Гонг". Съществува информация за поне 11 смъртни смъртни случая на практикуващи Фалун Гонг, починали от насилствени инжекции със субстанции, които увреждат централната нервна система. По време на посещението си в САЩ през 2001 г., Джоу е съден за престъпления срещу човечеството.

Въпреки липсата му на опит през декември 2002 г. Джоу става министър на обществената сигурност поради активната си дейност в плана на Джянг за преследването на Фалун Гонг. През ноември 2001 г. той е също така назначен и за заместник-директор на Централно управление 6-10. Според твърдения от Световната организация за разследване на преследването на Фалун Гонг, тогава Джоу прилага на национално ниво стратегията си от Сичуан срещу Фалун Гонг.

В същото време, Джоу успешно навлиза и в централните органи на режима. Като член на Политбюро и Секретариата на Централния комитет на партията, Джоу участва и в подбирането на кадри за партията и държавата.

През 2007 г. Джоу е повишен в ръководител на Комитета по политическите и законодателни въпроси на комунистическата партия, контролиращ всички правоприлагащи органи, включително и тези на разузнаването, правните, реда, сигурността, задържането, както и съдебните и прокуратурни агенции. В тази позиция задачите на Джоу се разширяват. Джоу участва в заглушаването на протестите на родителите на децата, които бяха затрупани под зле построените училищни сгради по време на земетресението от 2008 г., инициира изпращането на войски в Тибет след разпространените съобщения за протести на самозапалили се монаси, и участва в разпределянето на задграничните китайски студенти в разузнавателната дейност.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!