Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson, Epoch Times

Без силна фигура, партията е пред унищожение

С всяко следващо поколение на управление на Китайската комунистическа партия (ККП), властта на ръководителя намалява все повече. От друга страна силата, упражнявана от конкуриращи се групи и фракции в партията, се е увеличила до такава степен, че фракционната политика и вътрешните борби биха могли да засегнат самото ръководство на режима по време на кризата. 

Още преди ККП да превземе властта през 1949 г., нейният лидер Мао Дзедун вече започва изграждането на своя култ към властта. "Неслучайно Мао се пресъздаваше като божествена фигура. Никой не постави под въпрос пълномощията му, - сподели Джейсън Ма, политически коментатор на базираната в Ню Йорк Ню Танг Дайнъсти Ти Ви. - Дън Сяопин дойде от армията и притежаваше многобройни лични връзки. Така никой не се осмеляваше да го предизвика", припомня си той, изброявайки управниците на партията. 

Дзян Земин и Ху Джинтао - третото и четвъртото поколение лидери, са помазани от Дън, но личната им власт е поставяна под съмнение, заявява Ма.

С изгряването на петото поколение лидери нещата започват да изглеждат доста по-различно. 

"При смяната на ръководството на комунистическата партия те смятат, че Ши Джинпинг (Xi Jinping) е единствената фигура, която биха приели различните политически сили в рамките на Политбюро", сподели Ченг Шяононг (Cheng Xiaonong) - бивш съветник на сваления от поста си премиер Джао Зиянг (Zhao Ziyang) и бивш главен редактор на Modern China Studies, в скорошно телефонно интервю на тема приемствеността на Ши.

"Ши практически се появява от никъде. Единственото му предимство е, че няма съперници в нито една от фракциите в системата на ККП", смята Джейсън Ма. От друга страна корените на властта му и базата му на влияние не са стабилни. Враговете му са малко, но също и броят на хората, на които е помогнал с кариерата.

"Случаят е различен от този в САЩ, където Обама премина през предизборни кампании и спечели с гласовете на хората. В Китай подкрепа от народа не съществува. Всичко е коварна борба за власт ", заяви Ма.

Всичко се свежда до "колко поддръжници имате в армията; какви са отношенията ви с армията; какви са отношения ви с апарата за обществена сигурност; притежавате ли връзки в медиите, за да се следват заповедите ви" - всякакви неща от този вид.

"Не съм сигурен, че когато се стигне до въпроса с управлението, той ще успее да има добър контрол над всичко. Той ще бъде лицето, което ще стои в центъра на целия конфликт, и няма да може да направи нищо."

Артър Уолдрон - професор по международни отношения в Университета на Пенсилвания, пише следното в имейл до Epoch Times: "Ши е първият предполагаем наследник, които не бива одобрен директно от Дън Сяопин. Без подкрепата на силовото лице политическите играчи в Китай не биха успели да достигнат консенсус. При такива условия можем да очакваме продължителна несигурност."

Условията през следващата година могат да създадат неприятности, според Ма. 

"В момента икономиката все още расте с 8 или 9%, но ако се намесят вътрешни вълнения сред обикновените хора, а също и ако икономиката отслабне, конфликтите между групите с различни интереси ще стават по-силни и по-жестоки", споделя Ма.

"Когато нов лидер дойде на власт, опитвайки се да контролира всичко и да се отърве от хората, на които няма доверие - ако се случат всички тези неща заедно, то това ще бъде рецепта за потенциална катастрофа", посочва той. "Не смятам, че съществува някой, който би могъл да предотврати настъпването на вътрешния хаос в ККП." 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!