Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Little, Epoch Times

Вътрешни борби разклащат китайския режим

Китай е притиснат от вътрешните конфликти между лидерите на комунистическата партия, за които съществува риск да се превърнат в публични борби невиждани от поколения.

Нарастващото разделение между съревноваващите се фракции достигна нови предели тази седмица, когато ключов съюзник на един от най-агресивните кадри на партията беше върнат обратно в Пекин за разследване от високопоставени служители.

Гореспоменатият кадър - Бо Шилай (Bo Xilai), член на Политбюро, стартира агресивна кампания срещу организираната престъпност. Паралелно с нея, той движи и друга кампания, която има за цел да възроди отново маоистката комунистическа пламенност.

Подобни кампании, които обикновено са стартирани от лидера на партията, се разглеждат като опит за преобръщане на спада на политическата съдба на Бо и така да му осигурят място в Постоянния комитет на Политбюро - девет-членния елитен орган, който контролира Китайската комунистическа партия (ККП). На 18-тия Национален конгрес на Китайската комунистическа партия по-късно тази година ще бъде избран новият ръководител на ККП, а членовете на Постоянния комитет - прегрупирани.

(Диана Хуберт / Epoch Times)

Но усилията на Бо изглеждат силно подкопани, след като дясната му ръка, Уанг Лиджун (Wang Lijun), 52-годишен, е разследван за корупция от централните власти, като има слухове, че е предал стария си шеф, Бо, за да се спаси.

Обширните показания за тези злоупотреби и корупцията във властта дават на Уанг достатъчно средства за борба срещу Бо.


Уанг Лиджун беше първия от седемте заместник-кметове и топ полицай в Бюрото за обществена сигурност на Чонгчинг до 2 февруари. Тогава той беше освободен от задълженията си в полицията и понижен до седми по ранг заместник-кмет, отговарящ за образованието. Понижаването му сега изглежда свързано с неговото разследване за корупция от по-високо позициониран политически противник.

Но падението на Уанг взима драматичен обрат, когато той напуска Чонгчинг и изминава около 170 мили до град Ченгду (Chengdu) и се крие в консулството на САЩ, което бива заобиколено от около 70 полицейски коли от Чонгчинг.

По-късно Уанг се предава на властите от Пекин, а не на полицията, поради което нарастват слуховете, че раздялата му с Бо е изложила живота му в опасност.

Често повтарящата се история сред китайските блогъри и неофициални източници на информация (които досега са били прави за развиващите се сензационни събития), е че Уанг е бил готов да предаде Бо още щом Бо започва с арестите на всички посредници на Уанг, трима от които според сведенията са убити.

Мръсната история на Бо и Уанг


Малцина биха могли да говорят за Бo с такава тежест като Уанг Лиджун. Уанг е бил на страната на Бо в продължение на периодите на няколко длъжностни позиции и повече от една кървава кампания.

Двамата стават прочути със пламенното следване на кампанията на репресии на бившия китайски лидер Джянг Земин (Jiang Zemin) срещу Фалун Гонг. Уанг, в частност, е свързан с доклади за насилствено отнемане на органи, докато Бо подтиквал високопоставените служители да извършват едни от най-жестоките престъпления срещу последователите на Фалун Гонг, като например да хвърлят 18 голи жени в мъжка затворническа килия.

Обширните показания за тези злоупотреби и корупцията във властта дават на Уанг достатъчно средства за борба срещу Бо.

Бо беше отстранен от поста министър на търговията точно преди да започне битка за място в Постоянния комитет по време на 17-тия Национален конгрес през 2007 г. Неговият падеж до голяма степен се дължи на смъртта на влиятелния му баща, който почина няколко месеца преди отстраняването му. Друга причина е мнението на текущия премиер Уен Джябао, който твърди, че Бо е привлякъл прекалено много внимание на международно ниво с преследването на Фалун Гонг, като е станал предмет на десетина съдебни дела по цял свят, според данни от дипломатически телеграми на американското генерално консулство в Шанхай от 2007 г., публикувани от WikiLeaks .

Бо беше понижен да управлява провинцията на град Чонгчинг като партиен секретар след този конгрес.

Дипломатическата телеграма цитира източник, който заявил, че изпращането на Бо в град Чонгчинг "поставя един амбициозен, арогантен и нехаресван съперник за изпълнена с проблеми високопоставена длъжност далеч от Пекин".

Телеграмата разкрива, че семената на раздора са посявани в момента. В нея се пояснява, че след демонизирането на Бо, Ху Джинтао (Hu Jintao) печели като свой съюзник Уанг Янг - бившия партиен секретар на Чонгчинг.

Уанг Янг е назначен на сравнително спокойната позиция на партиен секретар в провинция Гуангдонг. Този ход е разглеждан като повишение - като по-близка стъпка към мястото на Уанг Янг в Постоянния комитет. Уанг Янг и Бо често се възприемат като противоположни претенденти сред партийните лидери от следващото поколение, които се борят за място в Постоянния комитет.

Удар към противника чрез корупция


Уанг Лиджун беше главния пълководец на атаката на Бо срещу организираната престъпност в Чонгчинг като през ръцете му минаха хиляди арести и стотици присъди. Но покрай арестите на мафиотите, също така са арестувани предприемачи и длъжностни лица, които са служили на съперника на Бо - Уанг Янг.

Чрез прицелването към служителите на Уанг Янг, Бо затвърди позицията си в Чонгчинг и подрони репутацията на Уанг Янг, като изложи на показ връзките му с някои криминални фигури и негласно подсказа, че Уанг е или корумпиран, или толерира корупцията.

Бъдейки силната ръка в "анти-мафия" кампанията на Бо срещу организираната престъпност, Уанг Лиджун изигра ключова роля в атаките на Бо срещу политическите му съперници.

Уанг Лиджун екзекутира бившия ръководител на Общинското съдебно бюро в Чонгчинг, Уен Чянг (Wen Qiang), който е бил на тази длъжност под управлението на Уанг Янг.

Но Уен Чянг също така беше ключов съюзник на един от предшествениците на Уанг Янг в Чонгчинг - Хе Гуочянг (He Guoqiang), който в момента е част от Постоянния комитет и оглавява Централната комисия за дисциплинарна инспекция (CCDI) - най-висшият орган разследващ корумпирани служители. Точно CCDI провежда разследването срещу Уен Лиджун в момента.

Но корупцията е просто прикритие, което се използва за борба срещу политически противници, отбелязва друга американска дипломатическа телеграма, публикувана от WikiLeaks.

"Корупцията е толкова разпространена сред висшите провинциални лидери, че политическите съображения са основните средства, определящи обектите за разследване", отбелязва източник в телеграмата на WikiLeaks, който обобщава широко разпространения възглед сред контактите, които са информирали американското консулство в Гуангджоу от май 2009 г.

Сваляне на ръкавиците


Един вид джентълменско споразумение и акцент поставен върху политическата стабилност беше ограничил вътрешните борби до минимум, но през последните години те започват да нарастват.

Вътрешните борби почти се превърнаха в открита битка по време на миналия конгрес на партията от преди пет години, отбелязва една американска дипломатическа телеграма от 2007 г. Тя описва подробно усилията от страна на Ху Джинтао да отстрани съюзниците на бившия лидер Джянг Земин, който запазва влияние в Постоянния комитет.

"Вътрешните борби са изключително 'жестоки' и почти са стигнали до статута на 'открита битка'", отбелязват източници в телеграмата, която произхожда от консулството в Шанхай преди началото на конгреса.

В навечерието на 18-тия конгрес, изглежда, че борбата се е засилила. Ако случаят е такъв, това не предвещава нищо добро за отчаяните опити на партията за насърчаване на стабилността в Китай.

Бо не е съюзник на Ху Джинтао и неговите все по-смели предизвикателства към лидера на партията включват мобилизирането на военни сили, когато Ху беше в Хавай на срещата на върха на АПЕК през ноември миналата година.

Тренировката бе изтълкувана като позиране, което подсказва, че Бо притежава подкрепата на военните и може да осъществи преврат.

Бо повтори същото това послание по по-префинен начин след разгръщането на текущата сага, като отпътува на проверка в провинция Юнан през миналата седмица, за да посети 14-та пехотна армия в Кунминг, столицата на провинция Юнан, която е сформирана от неговия баща, Бо Йибо (Bo Yibo).

Докато партията е изправена пред вътрешна нестабилност, тя също така и е изправена пред безпрецедентен брой протести и бунтове в цялата страна. Посланика на САЩ, Гари Лок, сподели в скорошно интервю, че ситуацията в страната е "много, много деликатна".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!