Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Wang Hua, Epoch Times

Ще се превърне ли партийният шеф на Западен Китай във военачалник? (Част 2 от 2)

(Част 1)

Срещу бившия министър на търговията на Китай Бо Шилай в много страни са подадени съдебни искове с обвинения за геноцид срещу практикуващи Фалун Гонг.
Срещу бившия министър на търговията на Китай Бо Шилай в много страни са подадени съдебни искове с обвинения за геноцид срещу практикуващи Фалун Гонг. Снимка: Epoch Times

Силата на Бо


Когато е прогонен в югозападен Китай, Бо започва да използва недоволството на хората от голямата разлика между богати и бедни и стартира ултра-левите си движения на „песни във възхвала на червеното“ и „удар по черното“ – пеейки маоистки, про-комунистически песни и водейки т. нар. антимафиотска кампания. Това е първият път в историята на Китайската комунистическа партия (ККП), когато политическо движение е стартирано от местен чиновник, с очевидната цел да подрони авторитета на централното правителство...

Известно е, че Бо има амбицията да бъде втори Мао Дзедун. Той енергично изгражда култа към личността си в Чонгчинг (Chongqing) през последните три години. Бо инсталира голям неонов надпис на върха на сграда „Секретарю Бо, работите усърдно“ – очевидна препратка към популярния девиз от маово време „Дядо Мао, работиш усилено!“.

Той също така своеволно променя името, униформите и екипировката на силите за обществена сигурност на Чонгчинг в нещо като независими въоръжени сили. Когато издава заповед за ареста на Уанг (Wang) в Ченгду (Chengdu), той мобилизира въоръжена полиция, все едно инициира преврат.

Освен това Бо използва артилерийските учреждения и базата за ядрени оръжия на ККП в планините на Чонгчинг, за да подсили военната си мощ. През 60-те години ККП започва да се подготвя за война с бившия Съветски Съюз и за борба с природни бедствия, като партията прехвърля основната си военна сила в райони около Чонгчинг, включително и базата си за ядрени оръжия.

Твърди се, че Бо отдавна е подготвял ветерани за борба в една продължителна война. Той е уверен, че щом скъса с централното правителство на ККП, ще има силата да се изправи срещу него. В противен случай Бо не би провеждал военни обучения в Чонгчинг, докато Ху Джинтао участва на срещата на АПЕК в чужбина на 10 ноември 2011 г.

Четири аса


В действителност налице са многобройни благоприятни условия, подтикващи Бо да не признава провиненията си пред Ху и Уен. Освен това, тъй като конфликтът между него и тях двамата вече е огласен, той няма нужда да го прикрива. Накратко, Бо държи поне четири аса, с които да се пазари с Ху и Уен.

Първо, той разполага с подкрепата на армията на югозапад, както бе посочено по-горе. Войските, служили при бащата на Бо Шилай, са във военния регион на Юнан (Yunnan). Когато Дън Сяопин намалява военните региони от осем на седем, той разпуска само югозападните военни части на Юнан. Без статута на помощна армия, заплатите са рязко намалени и юнанските офицери започват да се оплакват. Освен това Юнан е отдалечен от централното правителство и винаги е бил с тенденция за независимост.

Второ, най-благоприятното условие за Бо е силното недоволство на местните лидери от централното правителство. Откакто премиерът Джао Зиянг (Zhao Ziyang) пренасочва данъците от средните и големите държавни предприятия обратно към централното правителство, местните правителства не могат да се справят, особено на места като Чонгчинг, Тибет, Юнан и Сичуан.

Преимуществата, на които се радват много от големите държавни предприятия, са заграбени от чиновници на централното правителство. Местните чиновници са натрупали силно недоволство от тази неравностойна икономика, без да имат къде да го излеят.

В политически план те също понасят много тормоз от чиновници на централното правителство. Ситуацията е много подобна на тази отпреди революцията през 1911 г., когато много местни чиновници искат да се отделят от Китай след дълъг период на обединение. Щом Бо нададе такъв боен зов, мнозина биха откликнали.

Трето, тъй като Бо е майстор в измамата, той е разглеждан като харизматичен сред обикновените хора в Чонгчинг. Те го смятат за добър човек, за почтен служител, потискан от корумпираните висши чиновници на ККП. Докато Бо може да поддържа тази своя роля, той може да измами много хора, които да застанат на негова страна.

Четвърто, Бо отдавна се е подготвял за узурпиране на властта. Без съмнение той е събрал всякакви доказателства за корумпираната управа на ККП, включително за Ху и Уен и техните деца. Докато Ху не го закача, Бо няма да направи тези материали публично достояние.

Ето защо най-малко не е необходимо Бо да се предава на централното правителство. Той познава много добре насилствената и жадна за кръв природа на ККП. Знае, че партията може да му обещае позиция в Постоянния комитет и щом пристигне в Пекин, да го очакват белезници. Тъй като Бо няма база и армия, които да го защитават в Пекин, той не смее да напусне Югозапада.

С други думи, иска или не, Бо няма как да се оттегли и трябва да се изправи лице в лице срещу Ху и Уен.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!