Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Wang Hua, Epoch Times

Ще се превърне ли партийният шеф на Западен Китай във военачалник? - (Част 1 от 2)

Срещу бившия министър на търговията на Китай Бо Шилай в много страни са подадени съдебни искове с обвинения за геноцид срещу практикуващи Фалун Гонг.
Срещу бившия министър на търговията на Китай Бо Шилай в много страни са подадени съдебни искове с обвинения за геноцид срещу практикуващи Фалун Гонг. Снимка: Epoch Times

Между Бо Шилай (Bo Xilai), ръководителят на комунистическата партия за централно-западния мегаполис Чонгчинг (Chongqing), и дясната му ръка, Уанг Лиджун (Wang Lijun) настъпи разрив, след като Бо отстрани Уанг от поста шеф на полицията на 2 февруари тази година.

Четири дни по-късно, страхувайки се, че Бо е имал намерението да го убие, за да му попречи да даде информация за разследване на партията за корупция в Чонгчинг, Уанг бяга в американското консулство в Ченгду (Chengdu), на четири часа път шофиране на запад.

„Устата“ на китайския режим Xinhua News потвърди на 9 февруари, че Уанг е прекарал един ден в американското консулство в Ченгду на 6 февруари и че съответните агенции в момента провеждат разследвания.

Съобщението на Xinhua показва, че Уанг вече не е „другар“, но и ходът му да отиде в консулството не е смятан за предателство. Животът му изглежда е в безопасност, но с политическото му бъдеще определено е свършено.

Съдбата на Бо Шилай е по-сложна.

Според китайските държавни медии Бо е бил на посещение в провинция Юнан (Yunnan) на 8 и 9 февруари и след това се е срещнал с канадския премиер Стивън Харпър на 11 февруари.

Носят се слухове, че Бо е отишъл да се извини на деветимата члена на Постоянния комитет на Политбюро с думите, че не е трябвало да използва човек като Уанг Лиджун; че е отрекъл обвиненията в корупция, но е съгласен да съдейства на разследване за своите и семейните си финанси.

Според някои тази афера скоро ще приключи; ако режимът проточи случая на Уанг няколко години, хората ще забравят за него.

Експерти от континенталната част изразиха мнение, че Бо все още може да успее да влезе в Постоянния комитет на Политбюро по време на 18-тия Народен конгрес и да направи това да изглежда, сякаш нищо не се е случило.

Това определено не е възможно; има поне пет сили, които искат да извадят от играта Бо Шилай.

Пет сили срещу Бо

Първо, иницииралите този инцидент няма да се откажат. Сред тях са Хе Гуочянг (He Guoqiang)  от Постоянния комитет на Политбюро и Чяо Ши (Qiao Shi), секретар на Централната комисия по дисциплинарна инспекция. Те искат да си отмъстят на бащата на Бо, Бо Ибо (Bo Yibo) и на Джянг Земин (Jiang Zemin) вече 15 години. Синът на Пенг Джен (Peng Zhen) – бивш председател на Народния конгрес – иска да си разчисти сметките с Бо заради затворническата присъда, дадена в скалъпен процес на негов човек, който се опитал да защити арестуван от Бо бизнесмен. Всички те искат да смажат Бо Шилай.

Второ, международната общност няма да мълчи. Уанг Лиджун е предал на американското консулство документи и организациите за човешки права настояват правителството на САЩ да публикува разкритото от Уанг относно отнемането на органи от последователи на практиката Фалун Гонг – репресирана от режима духовна група. Поради този натиск американското правителство може да потърси отговори от китайския режим.

Трето, поради разпространяването на софтуер за заобикаляне на китайската Интернет блокада, много китайци вече знаят за престъпленията и лъжите зад чонгчингския модел на Бо – китайският режим вече не може да го прикрива. Ако този вече разобличен корумпиран чиновник бъде оставен на поста си, дори по-висшите чиновници на режима не биха се съгласили с това.

Четвърто, след като нещата са достигнали този етап, самият Бо вече не иска да е част от Постоянния комитет на Политбюро. Той е много жаден за власт – точно както посочи и Уанг – и много ревнив. Смята, че е по-добър във всяко отношение от заместник-председателя Ши Джинпинг (Xi Jinping), предполагаемият следващ глава на ККП, и че би трябвало да бъде „коронованият принц“. Ако стане „коронованият принц“, не е ли това по-добро от просто член на Постоянния комитет?

Петата сила срещу Бо е комбинираната опозиция на лидера на ККП Ху Джинтао (Hu Jintao) и премиера Уен Джябао (Wen Jiabao).

(Част 2)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!