Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson, Epoch Times

Обвинена в измама китайска компания поставена под съмнение от критиците

В отговор на обвиненията от страна на Алфред Литъл, компанията Deer Consumer Products представя снимка от документ за ползване на земя пред Американската комисия по ценните книжа и борсите. Алфред Литъл твърди, че документът е фалшифициран. (Deer Consumer Products)

Технологията за производство на електрически отварачки за консерви е добре установена. Пазарите са известни, нужните техники - ограничени, а общата печалба - не много голяма. Но компанията Deer Consumer Product, която смята, че е "пазарен лидер" на кухненските уреди в Китай, твърди, че постига до 30% възвращаемост на печалбата в своя бизнес, което би я поставило далеч по-напред от конкуренцията.

Но след проверка в уебсайта Taobao - китайската версия на Ebay, компанията Deer не се появява близо до върховите компании от нейния клас. Този факт, както и необичайно високата цена за плащане на земя, улавят вниманието на брокерите, които миналата година съобщиха за редица измами в компанията.

Deer Consumer Products е включена в списъка на стоковата борса NASDAQ Global Select Market в САЩ, а акциите на компанията вероятно ще бъдат закупени и продадени от американски инвеститори.

Компанията разнообрази историята си за пред критиците. В Съединените щати тя съди Алфред Литъл - псевдоним, използван от един от брокерите, които я обвиняват в измама. А в Китай тормози и заплашва следователите, наети от Алфред Литъл, според негово изявление, направено в отговор по делото.

Това е хитра стратегия, твърди Роди Бойд, автор и издател на блога "The Financial Investigator", в който пише за Deer. "Deer Consumer Products" и нейните адвокати няма да стъпят в съдебната зала, заставайки пред 12-те съдебни заседатели, и да се аргументират с добрата работа на компанията. Няма да позволят разкриването на истината и никой няма да има право на достъп до техните имейл сървъри. Това е доста хитра маневра", заяви той в телефонно интервю.

След забъркването на Алфред Литъл в продължителен съдебен спор и приложения тормоз върху аналитиците, които компанията му наема в Китай, сега "всеки, който смята да пише за "Deer" в материалния смисъл на думата", ще бъде наблюдаван, сподели Бойд.

Схемата със земите

Авантюрите на компанията я правят цел на шорт-селърите - инвеститори, които печелят от падането на цените на акциите, защото вярват, че цената им е изкуствено завишена. Някои провеждат изследвания, публикуват своите констатации и имат готовност да се възползват, когато стойността на стоката падне.

Най-колосалната от предполагаемите измами на "Deer" е описана от Алфред Литъл в доклад от 18 март 2011 г., цитиран от адвокатите на компанията пред съда, и по-нататък разработен на сайта на Алфред Литъл в отговор на делото. В доклада се посочва твърдението на компанията, че е закупила земя за десетки милиони щ. д. повече, отколкото е платила в действителност.Тази допълнителна стойност се появява в балансовия отчет на компанията, който инвеститорите използват при решенията си дали да инвестират или не. Но разликата между реалната цена на земята и платеното от компанията остава загадка.

Мениджмънта на Deer отчита плащания в размер на 37 млн. щ. д. по отношение на правата за ползване на земя, но никога не споменава, че компанията е получила 21 млн. щ. д. в отстъпки, според Алфред Литъл.

Основавайки се на тайно записани телефонни обаждания, посещения на обекти и имейли до правителствени служители, Алфред твърди (в доклад,поставен за разглеждане в делото на "Deer"), че "Deer" е откраднала милиони долари от своите инвеститори по този начин.

Според доклада на Алфред Литъл схемата със земите работи по следния начин: централата на партията в Пекин определя цените на "готовите за изринване" земи за индустриалните купувачи в 120 икономически зони на развитие в Китай. Цената зависи от класа на земята. В случая на "Deer" Министерството на ресурсите и земите продава земя от "Клас 6" на минимална цена от около 217 000 щ. д. за акър. Това е висока цена за земя в селски район, но местните власти са задължени да продават на тази цена. В допълнение, по-голямата част от приходите на партийните комитети на местно ниво в Китай идват от продажба на земя, така че бюрократите са силно стимулирани да привличат инвестиции.

За да постигнат целта си, те предлагат големи парични отстъпки. Алфред Литъл съобщава, че след провеждането на няколко телефонни обаждания с правителствени офиси, представяйки се с подобен профил на този на компанията "Deer", установява, че "Deer" е платила с 21 млн. щ. д. по-малко от документираните. Това включва завишена първоначална цена, надвишаваща изисквания минимум, както и парична отстъпка. "Deer" твърди, че е платила толкова много за земята (около 316 000 щ. д. за акър) заради конкурентната среда в търга.

Но след още проведени телефонни разговори Алфред Литъл съобщава, че местните бюрократи са структурирали сделката така, че тези търгове никога не са били осъществени. От "Deer" заявили, че човекът, с когото Алфред разговарял - г-н Лиу, изобщо не съществува. Тогава Алфред Литъл отново провежда телефонни разговори с Лиу и публикува записите на уебсайта си.

По-късно "Deer" представя сертификат за правата на земеползване, който включва и официален печат. Но Алфред Литъл твърди, че когато следователите му предоставили копие от документа на Общинското бюро на ресурсите и земите в Уху (Wuhu), за да се удостовери неговата автентичност, позовавайки се на серийния му номер, служителите на бюрото не могли да го направят.

Друг анализатор - GeoInvesting, публикува доклад, в който потвърждава констатацията на Алфред Литъл за компанията "Deer".

Ако доклада на Алфред е верен, то високите цени на земите биха заблудили инвеститорите в надценяване на активите на компанията.

"Deer" предприема мерки за изкуствено запазване на високата цена на акциите си. Роди Бойд, издател на уебсайта thefinancialinvestigator.com, представи финансов регулационен доклад за проверка, показващ, че "Deer" е платила 350 000 щ. д. на Талман Антъни Харис - търговец на пени акции, за да се запази цената на акциите на компанията в периода между ноември 2010 и февруари 2011 .

Съобщения за тормоз

Саймън Мур е редактор на AlfredLittle.com - уебсайт, управляван от анонимни шорт-селъри, които ползват услугите на китайски изследователи. Според Саймън Мур двама от сътрудниците на уебсайта са били отвлечени в Китай от "корумпирана полиция".

Той не желае да разкрие мястото на случката, времето или участниците. "Съобщаването на всякакви специфични детайли по отношение на отвличанията би могло да разгневи някои компании и това може да доведе до дори повече отвличания и други ответни заплахи", пише г-н Мур в имейл до Epoch Times.

Китайските компании са в състояние да мобилизират местните полицейски власти и по този начин да тормозят опонентите си, твърди Алфред Литъл.

Съществуват и писмени показания от един шорт-селър в отговор на делото за компания "Deer", в които се споменава за още два отделни случая на тормоз. В първия случай адвокат е бил ударен с дръжката на пистолет и след това заплашен със смърт заради проведени изследвания, чрез които компанията би могла да изгуби милиони долари, ако бъдат официално публикувани. Във втория случай адвокат е отвлечен от наети от компанията лица и държан в хотел в продължение на три часа.

Както SEC, така и NASDAQ отказаха да коментират случая с "Deer".

Алфред Литъл се наричат група съмишленици, които публикуват своята дейност на уебсайта AlfredLittle.com. Един от тях - анонимен шорт-селър, също нарича себе си Алфред Литъл. Той се опитва да остане в анонимност до края на заведеното съдебно дело.

"Смятам се за приятел на Китай и се стремя да изобличавам измамите и корупцията в най-добрия интерес на китайския народ - пише той, - но имайки предвид добре документираните злоупотреби на властите и дългогодишната липса на върховенство на закона, личната ми сигурност и оцеляване ще изпаднат в сериозна опасност, ако се разкрие истинската ми самоличност. Това би позволило на враговете ми в Китай да злоупотребят с връзките си с държавната власт."

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!