Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Cheryl Chen, Epoch Times

Опитът за измяна разкрива дълбочината на борбата за власт в Китай

Състезанието между кликите, които управляват ККП, става смъртоносно сериозно с приближаването на 18-я партиен конгрес по-късно тази година. Високопоставен служител се опита да избяга от злата си съдба като избяга в американското консулство, но задържан в Пекин, неговите показания ще поставят основата повече партийни шефове да бъдат свалени...

Уанг Лиджун (Wang Lijun) бе ръководител на полицейското управление и зам.-кмет на югоизточния китайски град Чонгчинг. Той бе и дълго време дясната ръка на партийния шеф на Чонгчинг Бо Шилай (Bo Xilai).

На 2 февруари Уанг бе понижен в длъжност и определен да се справя с културата, образованието и опазването на околната среда. Вечерта на 6 февруари дегизиран, Уанг се отправил към Ченгду, на четири часа западно от Чонгчинг с кола, където се твърди, че е потърсил убежище, предаде радио France Internationale (RFI).

Говорителят на Държавния департамент потвърди, че Уанг е посетил консулството, но отказа да дискутира въпроса с убежището. Washington Free Beacon цитира неназован административен източник, който казва, че Уанг е поискал убежище и то му е било отказано.

Уанг – предаден


В китайския интернет широко се спекулира, че Бо се е обърнал срещу Уанг, след като е научил, че Уанг е разследван за корупция и изтезаван, за да направи самопризнания от Централната комисия за дисциплинарна инспекция.

Според дисидентския китайски новинарски сайт Boxun Уанг контраатакувал като предоставил информация, че съпругата на Бо е присвоила обществени пари и е прехвърлила активи в чужбина.

Boxun съобщи, че Бо е арестувал 19 от приближените на Уанг, включително шофьорът му, като двама от задържаните вече били пребити до смърт, а един бил извършил самоубийство. Смята се, че Уанг е избягал от Чонгчинг от страх, че Бо ще го убие, вместо да позволи още тайни да бъдат разкрити.

Когато научил за опита на Уанг за измяна, Бо наредил на кмета на Чонгчинг Хуанг Чифан (Huang Qifan) да обгради американското консулство със 70 полицейски коли, с моторизирана барикада, включваща бронирани автомобили, според хонконгския вестник Mingpao.

Новината бързо достигнала до високопоставените служители в централата на партията, които изпратили офицери от държавна сигурност към Ченгду.

Според съобщения в интернет се смята, че Бо и Уанг са използвали анти-мафиотска кампания, наречена „удар на черното“, за да арестуват служители на ККП и членове на банда, нелоялна към Бо, както и да арестуват честни бизнесмени с цел конфискуване на богатствата им. Уанг също така е служил лоялно на Бо, когато Бо е управлявал провинция Ляонинг, където той жестоко е провеждал преследването на режима срещу Фалун Гонг.

Съобщение на RFI твърди, че Уанг е разкрил много от най-тъмните тайни на Бо и някои от държавните тайни по време на 24-часовата среща с американския Генерален консул. При напускане на консулството, той изкрещял, че е бил жертвеното агне на Бо Шилай и че е прехвърлил важна информация в чужбина.

Въпреки че Бо се срещна с канадския министър-председател Стефан Харпър на 11 февруари, след като противоречието избухна, тази среща не може да се приема като доказателство, че политическата му кариера е сигурна. Официалното разследване на Уанг все още не е завършено, но когато бъде, най-вероятно работните задължения на Бо ще се променят, отбелязва Boxun.

Китайските комунистически власти трябва да вземат под внимание предстоящото посещение на зам.-председателя Ши Джинпинг (Xi Jinping) в САЩ, имайки предвид ситуацията с Уанг. Очаква се Ши да бъде определен за ръководител на ККП, който да наследи Ху Джинтао (Hu Jintao), на 18-я партиен конгрес по-късно тази година.

Бо под прицел


Инцидентът с Уанг ще бъде смущаваща тема за разговор, според д-р Джанг Тянлянг (Zhang Tianliang), коментатор на Epoch Times и хонорарен професор в Университета Джордж Мейсън.

„Мисля, че възможността Бо Шилай да бъде арестуван преди Ши Джинпинг да се завърне е много малка. Но смятам, че е почти сигурно, че ще изгуби властта и влиянието си“, каза Джонг за телевизия New Tang Dynasty.

Изненадващо, не е имало цензура на дискусиите за инцидента в микроблогове и уебсайтове. Търсения с ключови думи „Уанг Лиджун“ не са блокирани и дори официалната китайска новинарска агенция Xinhua съобщи новината.

Властите в Чонгчинг казаха на 8 февруари, че Уанг страда от „депресия“ и е в „терапевтичен отпуск“. Въпреки това централното правителство потвърди, че Уанг е бил в американското консулство в Ченгду. Съобщения по случая се разпространяваха бързо в микроблогове, а Министерство на външните работи пое инициативата да отбележи, че Уанг е останал 24 часа в американското консулство.

Негативни новини за Бо Шилай продължиха да се разпространяват в интернет, без да бъдат изтривани, знак, че Бо е изправен пред много мрачно бъдеще, каза Джанг.

Ху Джинтао и Уен Джябао, премиерът, винаги са били смятани за ръководители на администрация, тип „куца патица“, тъй като Комитетът по политическите и законодателни въпроси е контролиран от Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), съюзник на Джянг Земин (Jiang Zemin, Дзян Дзъмин). Джоу е ръководител на Държавна сигурност в Китай в момента, а Джянг е предишният лидер на ККП  и Китай (и покровител на Джоу).

Ху трябваше да приеме, че Ши Джинпинг е стъпка напред пред Ли Кечянг за високия пост, според Шя Минг (Xia Ming), професор в City University of New York. Ли Кечянг е вице-премиер и се предполага, че е на път да наследи Уен като премиер.

За да запази „куцото“ си лидерство от драстично свиване и с бързото разрастване на влиянието на наследника си, Ху бе склонен да даде определено пространство на Бо да попречи на Ши, така че Ху да подсили собствената си позиция, пише Шя в статия, публикувана на китайската версия на уебсайта на BBC.

Въпреки това Бо няма да спре само с това да бъде използван от Ху; той използва популизъм, придържащ се към политическата идеология на Мао Дзедун, за да повиши политическия си капитал и дори се целеше да стане заместник-секретар на Комитета по политическите и законодателни въпроси, който съблюдава всички законови въпроси, включително и полицията. Неговата амбиция изплаши Ши Джингпинг и Ли Кечянг, казва Шя.

Вътрешни борби


Докато Ху приключва службата си като генерален секретар на ККП, Бо се е превърнал в пречка. Изправен пред силния съюз на Ши Джинпинг и Ли Кечянг, Ху смята, че вероятно трябва да изостави Бо накрая, допълва Шя.

Падението на Уанг е само прелюдия към падението на Бо; очевидно е, че без подкрепата на Ху и Уен или поне на техни познати, голяма маневра (относно разследването на Уанг Лиджун от централата на партията) като това не може да се случи, казва още Шя.

С нямащата власт администрация на Ху и Уен различните клики в ККП следват определени тактически правила, за да поддържат баланса на сила, според базирания във Вашингтон експерт Ши Зангшан (Shi Zangshan).

Полемиката, предизвикана от конфликта с Уанг и Бо, изпраща силни сигнали, че ККП ще навлезе в обширен етап на вътрешни борби, в който тактическите правила ще бъдат игнорирани, като всеки претендент се фокусира върху самосъхранение за сметка на другите, казва Ши.

Ши твърди, че колапсът на ККП e близо.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!