Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Запушване устата на критиците по време на 18-ия конгрес в Китай

Публикуван в Интернет документ разкрива мерките за „поддържане на стабилност“, които ще бъдат приложени през периода на двете конференции – 18-ия Национален народен конгрес и Китайската народна политико-консултативна конференция – планирани тази есен в Пекин. Той изисква всички съответни отдели да се включат в щателно и непрекъснато следене на Интернет, мобилните телефони и текстовите съобщения с цел „насочване на общественото мнение“ и потъпкване на всякакви разногласия, според радио Free Asia, съобщило новината първо...

Документът, публикуван на уебсайта Canyu.org, настоява за засилване на събирането на информация, особено във връзка с „планирани митинги и насилие, подбудени от домашни и чужди враждебни сили“. Целта е своевременното блокиране и изтриване на всяка форма на вредна информация – включително в Интернет или мобилните телефонни мрежи.

През последните години социалните мрежи дадоха възможност на гласовете на несъгласието в Египет, Русия, Либия и други държави да се обединят, да инициират масови действия и да предадат посланието си.

Документът се стреми и към силно намаляване на масовото завеждане на жалби по време на двете конференции, започвайки от местното ниво и разпростирайки се до бюрото в Пекин. Главни приоритети ще бъдат стриктното следене на жалбоподателите и подготовката за справяне с всевъзможни спешни ситуации.

В интервю за радио Free Asia известният в китайските социални мрежи Лиу Иминг (Liu Yiming) заяви, че инструкциите в документа са ясно формулирани – което е рядко срещано и противно на досегашния начин на предприемане на мерки.

Лиу посочи още, че някои онлайн профили на много влиятелни дисиденти, експерти, жалбоподатели и блогъри са били блокирани, което доказва, че китайският режим усилено се опитва да запуши устата на критиците си, така че само „един глас“ – този на партийния пропаганден апарат, да бъде чут преди и по време на 18-ия Национален конгрес.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!