Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Little, Epoch Times

Стойността на канадската сделка с Китай под въпрос

Екипът на канадския премиер Стивън Харпър в Китай преговаря по сделка в защита на тамошните канадски инвестиции, но някои поставят под въпрос стойността й предвид безразличието на режима към законовото управление.

Друг експерт обаче е на мнение, че каквато и стойност да притежава тази сделка, мисията на Харпър ще успее в изграждането на отношенията, необходими за успеха на начинанията в Китай, независимо от формулираното на хартия.

Вече 18 години Канада работи по оформянето на документите за сделка, която да предпазва канадските инвестиции в Китай, въпреки че споразумението все още трябва да се одобри от двете страни, което ще включи и дебат в Камарата на общините.

Но Грег Отри, автор на „Смърт от Китай“ (Death by China, Greg Autry) коментира, че сделката не означава нищо, при положение, че самата конституция на Китай не е от почти никакво значение и режимът демонстрира липса на зачитане на законовото управление.

Според него споразумението ще бъде спазвано от Канада и често пренебрегвано от китайския режим, докато дългосрочните ползи ще са по-скоро за Китай, отколкото за Канада.

„Китай ще получи канадските столица, природни ресурси и всички канадски работни места в производствената сфера, а канадците – потребителски стоки с годност от няколко години“, посочва Отри.

По думите му с увеличението на чуждите инвестиции в Канада, което често се прави от китайските държавни компании, Канада ще е подложена на по-засилено влияние от страна на китайския режим.

Но дългогодишните отношения на Канада с Китай биха могли да окажат ефект върху самата природа на китайския режим, и то за добро, смята Елиът Тепър, изтъкнат старши преподавател от школата по международни отношения „Норман Патерсън“ и старши сътрудник в Центъра за проучвания по сигурността и отбраната.

Въпреки радикалните различия между двете държави фактът, че Харпър продължава да повдига въпроси относно управлението и човешките права по време на комуникацията си с режима, спомага за поддържането на натиска.

И със засилването на китайското участие в международните търговски споразумения Китай е изправен пред по-голям натиск да се придържа към нормите за международните отношения, включително и да съблюдава върховенството на закона, изтъква Тепър.

Изграждане на отношения с Китай

Тепър отбелязва, че визитата на Харпър от 2009 г. е включвала диалог относно управленческите методи на Китай, който не е спирал оттогава. Според него въпреки донякъде спорната му ефективност и възможността това да е просто опит на китайските власти да намалят международните критики към влошаващото се положение с човешките права в страната, режимът усеща засилващия се натиск за придвижване в правилната посока.

Тепър смята, че сега, когато Китай е вторият по големина търговски партньор на Канада, стремежът на Харпър за развиване на отношенията с Китай ще подсигури проблемите с човешките права да не бъдат „заметени под килима“.

Това става още по-важно, когато режимът е вече изправен пред постоянни заплахи за собственото си оцеляване, което според Тепър разчита изключително на възможността му за предоставяне на икономически растеж.

В случай на спукване на балона с недвижими имоти в Китай – нещо, за което по думите му е загрижена всяка държава – ще е от решаващо значение режимът да се обърне към законовото управление, демокрацията и човешките права, за да прекрати нарастващата нетърпимост към злоупотребите му, която личи от надигащата се вълна от тамошни протести и бунтове.

„В Китай бунтове има много често, и то доста големи като магнитуд“, посочва той и допълва, че западните медии не отделят достатъчно внимание на този въпрос.

По думите му обаче, колкото и Канада да се опитва да притисне режима, ще са нужни съгласувани международни усилия, за да го придвижат към управление, уповаващо се на съгласие и законово управление.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!