Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Sophia Fang & Gisela Sommer, Epoch Times

Пекин заплашва чиновниците в Тибет, нарежда им да поемат контрол

Редки снимки се появиха от Тибет, показвайки насилствения отговор на китайската полиция на протеста в гр. Серта в провинция Сичуан на 24 януари 2012 г. Поредицата от снимки включва група китайски полицаи, които влачат двама невъоръжени ранени тибетци към полицейското управление и които бият единия от мъжете с палки. Местонахождението и състоянието на двамата мъже са неизвестни.
Редки снимки се появиха от Тибет, показвайки насилствения отговор на китайската полиция на протеста в гр. Серта в провинция Сичуан на 24 януари 2012 г. Поредицата от снимки включва група китайски полицаи, които влачат двама невъоръжени ранени тибетци към полицейското управление и които бият единия от мъжете с палки. Местонахождението и състоянието на двамата мъже са неизвестни. (Студенти за свободен Тибет)

След равносметката от още три самозапалвания на тибетци, китайският режим издаде предупреждение към чиновниците си в Тибет да засилят стабилността или ще срещнат жестоко наказание.

След като още трима тибетци в област Седа (Seda), провинция Сичуан (Sichuan), се самозапалиха на 3 февруари, комуникацията с външния свят за област Седа и област Лухуо (Luhuo) бе прекъсната. Няколко манастира в тибетската столица Лхаса (Lhasa) бяха обградени от военна полиция. На монасите  е забранено да влизат и излизат от манастирите.

Според статия на Tibet Daily Централната комисия за инспекция на дисциплината на Комитета на комунистическата партия в Тибет е издала спешно предизвестие до местните чиновници, изисквайки да затегнат надзора и инспекцията,  за да подсигурят стабилност. Тези, които се провалят (в постигането на стабилност) ще бъдат незабавно освободени и наказани, включително подложени и на  криминално разследване.

Организацията “Free Tibet” информира, че комуникацията е била прекъсната за много тибетски региони. В Ганджи (Ganzi), провинция Сичуан, Интернет и телефонните връзки са били изключени. Много бронирани автомобили и военни камиони са били забелязани по пътищата към Тибет, а специални сили за сигурност от Ченгду (Chengdu) и други области на Сичуан са били пуснати в региона, според няколко публикации в Интернет.

„Беше ни казано, че Лхаса, както и три главни тибетски манастира в покрайнините, са  обградени от полиция. На монасите в манастир Дрепунг (Drepung), манастир Сера (Sera) и Ганден Клостер (Ganden Kloster) им е забранено да влизат и излизат от манастирите“, Джампел Монлам (Jampel Monlam), съобщи помощник-директор на базирания в Индия Тибетски център за човешки права и демокрация, цитиран от радио Free Asia (RFA).

Пекин описа самозапалилите се като терористи и обвини Далай Лама и чуждестранни сили за подклаждане на тези действия. Проявявайки до някаква степен сдържаност при справянето с протестиращите в региона Хан, полицията често е стреляла по мирните и религиозни тибетци, според политическия коментатор Чен Поконг (Chen Pokong).
     

Редки снимки се появиха от Тибет, показвайки насилственият отговор на китайската полиция на протеста в гр. Серта в провинция Сичуан на 24 януари 2012 г.
Редки снимки се появиха от Тибет, показвайки насилственият отговор на китайската полиция на протеста в гр. Серта в провинция Сичуан на 24 януари 2012 г.

„Режимът се отнася към тибетците като граждани втора ръка, - заяви Чен за радио Sound of Hope. - Казано направо, това е колонизация с расова дискриминация, много по-лошо от расовото разделяне в Южна Африка.“

Дава Ценриг (Dawa Tsering), директор на Религиозната фондация на Негово светейшество Далай Лама, коментира за телевизия NTD, че ескалиращото потисничество в Тибет показва, че „режимът е напълно наясно със силното недоволство на тибетците от настоящата ситуация и затова се отнася към тях като към врагове.“

Според Чен режимът е изразходвал 1 млн. юана (близо 160 хил. щ.д.) от 2011 г. за отпечатването на 1 млн. снимки на комунистически лидери, които да бъдат окачени в тибетските домове и манастири.

„Населението на Тибет е три милиона. От една-трета от населението е изискано да окачат снимките на комунистически лидери. Това е скандално“, каза Чен.

Китайският комунистически режим възражда зверствата на Културната революция в Тибет, каза за NTD Джуоге (Zuoge), монах от Дхармсала, Индия, добавяйки, че “това е изключително жестоко спрямо тези монаси и монахини“.

Насилствен отговор на китайската полиция на протеста в гр. Серта в провинция Сичуан на 24 януари 2012 г. Поредицата от снимки включва група китайски полицаи, които влачат двама невъоръжени ранени тибетци към полицейското управление и които бият единия от мъжете с палки. Местонахождението и състоянието на двамата мъже са неизвестни.
Насилствен отговор на китайската полиция на протеста в гр. Серта в провинция Сичуан на 24 януари 2012 г. Поредицата от снимки включва група китайски полицаи, които влачат двама невъоръжени ранени тибетци към полицейското управление и бият единия от мъжете с палки. Местонахождението и състоянието на двамата мъже са неизвестни. (Студенти за свободен Тибет)


„Тези дни ККП се хвали с парите си и смята, че парите говорят“, каза наскоро в статия известният китайски дисидент Уей Джингшенг (Wei Jingsheng). „Откакто западното общество  е измъчвано от настоящата икономическа криза, политиките за пари са довели до това много западни политици да прилагат двоен стандарт за човешките права и демократичните въпроси“, каза той.

В тази международна среда тези тибетци, които плащат висока цена, протестирайки чрез самозапалване, може да не са способни да променят политиката на ККП в Тибет; вместо това то може да направи ККП по-дръзка и неумолима, добави Уей.

Спешното предизвестие на комунистическия режим показва, че той ще продължи бруталния си погром върху тибетците, заяви за RFA Келсанг Гялтсен (Kelsang Gyaltsen), член на тибетския парламент в изгнание.

„Това е очевидно. Режимът няма намерение да променя политиката си в Тибет и това е много опасно.“

Насилствен отговор на китайската полиция на протеста в гр. Серта в провинция Сичуан на 24 януари 2012 г. Поредицата от снимки включва група китайски полицаи, които влачат двама невъоръжени ранени тибетци към полицейското управление и които бият единия от мъжете с палки. Местонахождението и състоянието на двамата мъже са неизвестни.
Насилствен отговор на китайската полиция на протеста в гр. Серта в провинция Сичуан на 24 януари 2012 г. Поредицата от снимки включва група китайски полицаи, които влачат двама невъоръжени ранени тибетци към полицейското управление и които бият единия от мъжете с палки. Местонахождението и състоянието на двамата мъже са неизвестни. (Студенти за свободен Тибет)

Изразявайки сериозна загриженост за влошаващата се ситуация в Тибет, американският сенатор Диан Фейнщейн (Dianne Feinstein) и още няколко американски сенатори са внесли резолюция в американския конгрес, настоявайки Китай да спре религиозния контрол и незабавно да започне диалог с Далай Лама.

По време на своя реч в сената Фейнщейн посочи, че Китай провежда дезинформационна кампания срещу Далай Лама и тибетските лидери.

„Насилието не е отговорът на законните оплаквания на тибетците. Ние трябва да надигнем глас за тази резолюция и да призовем Пекин да уважава правата на тибетците да упражняват религиозната си свобода  и да запазят забележителната си културна и лингвистична идентичност“, каза Фейнщейн.

Резолюцията потвърждава и крепката дружба между американците и тибетците.

Други подкрепящи резолюцията сенатори са Барбара Боксер, Дик Дурбин, Джо Либерман, Джон МакКейн, Марко Рубио, Марк Удал и Джим Уеб.

Сенатор Маккейн направи и следваща стъпка, конфронтирайки китайския зам.-министър по външните работи Джанг Джиджун (Zhang Zhijun) относно ситуацията в Тибет, по време на дискусия на конференцията за сигурност в Мюнхен, Германия.

„Притеснително е, когато тибетците се самозапалват заради продължаващото потисничество над тях в собствената им страна, - изтъкна Маккейн пред Джанг. - Казвал съм много пъти и ще го кажа отново: Арабската пролет пристига и в Китай.“

Според Ройтерс Джанг отговаря: „Някои хора предполагат, че Арабската пролет ще дойде в Китай, но това е повече от фантазия, защото политиките и управлението на страната имат огромна подкрепа от хората.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!